Artnit

Ponedeljak, 07 Decembar 2015 12:30

Nepoznati zvaničnik - Rejkjavik Istaknut

Nekoliko država ima spomenike Neznanom junaku, ali možda jedino Island ima statuu u čast lagano satiričnog, nezahvalnog, anonimnog posla birokrate. Statua koja je nastala u čast birokratije 1994. godine, poznata je po imenu Nepoznati zvaničnik. Uradio ju je savremeni umetnik Magnus Tomason. Ova statua je prethodno stajala u mirnom parku u Rejkjaviku, ali su zvaničnici u gradu odlučili da je premeste, kao jednu od najzanimljivijih statua u gradu, i danas se nalazi u dvorištu iza ulice Lækjargata 6.

Veoma upadljiva statua Nepoznati zvaničnik prikazuje čoveka u poslovnom odelu koji drži tašnu i hoda, a njegova glava i ramena su realizovana u ploči neizvajanog kamena. Izgleda kao da je Nepoznati zvaničnik na putu do posla, kao i obično.

Statua Nepoznati zvaničnik slavi bezimene državne službenike koji rade u lokalnoj upravi i verovatno simboliše njihov težak rad. Kada je statua premeštena na novu lokaciju obavljena je ceremonija povodom obeležavanja događaja i gradonačelnik Rejkjavika je do statue držao tašnu, na isti onaj način kao što je to prikazano na statui, i pozirao je pored nje sa gestikulacijom omalovažavanja.

Pročitano 1805 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Nepoznati zvaničnik - Rejkjavik