Artnit

Ponedeljak, 30 Novembar 2015 12:37

Čovek na radu - Bratislava Istaknut

Jednu od najpoznatijih skulptura Čovek na radu, poznatu i po nazivu Čumil uradio je 1997. godine slovački umetnik Viktor Hulik. Ova skulptura postavljena je u središtu Bratislave, a nakon što ju je nekoliko automobila udaralo, stavljen je natpis na engleskom jeziku Man at work iznad glave, što u prevodu na srpski jezik znači čovek na radu. Ova neobična skulptura predstavlja čoveka koji gleda iz šahta, i ima osoben osmeh umornog radnika koji je završio posao, ali i osmeh čoveka koji iz svoje šahte ima veoma zanimljiv pogled na grad.

Postoje različita tumačenja o nastanku skulpture Čovek na radu. Neki smatraju da je čovek bio pripadnik paravojnih jedinica, a neki da je bio radnik kanalizacije, koji se zvao Čumil. Pretpostavlja se da je skulptura posvećena radnicima koji rade na održavanju i popravci kanalizacije zbog problema koje stvara blizina Dunava.

Postoji legenda vezana za skulpturu Čovek na radu, da ako se dodirne levom rukom za šlem i zamisli želja, ta želja će se ispuniti. Druga legenda kaže da ako se protrlja njegov nos, ispuniće se želja koja je prethodno zamišljena.

Pročitano 1853 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 14 Mart 2019 11:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Čovek na radu - Bratislava