Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 16 Novembar 2015 12:13

Aleksandrov mozaik iz Pompeje Istaknut

Rimski mozaici, kao i čitava antička umetnost, imaju narativan karakter i prikazuju određenu priču ili događaj. Smatra se da Aleksandrov mozaik iz Pompeje prikazuje Bitku kod Isa, koja se odigrala 5. novembra 333. godine pre nove ere između Aleksandra Velikog i persijskog kralja Darija. Drugi, međutim veruju da je to prizor koji pokazuje Bitku kod Gaugamele 331. godine pre nove ere, gde su se Aleksandar Veliki i kralj Darije ponovo sukobili.

Aleksandrov mozaik je pronađen u Paunovoj kući (Casa del Fauno) u Pompeji 1831. godine i pretpostavlja se da je izrađen po mozaiku Filoksena iz Eritreje. Ovaj mozaik, koji se danas nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Napulju predstavlja rimsku kopiju originalnog dela, verovatno apoteozu Apelejeve slike Aleksandra u bici protiv Persijanaca iz 315. godine pre nove ere.

Aleksandrov mozaik je remek-delo dramatičnog prikaza bitke. Izuzetno veliki mozaik, 2.72 x 5.13 metara izrađen je tehnikom vermiculatum, sitnim kockicama u bogatim nijansama boja. Oblici su modelovani senkama, a u prostornim rešenjima vidljiva su smela skraćenja. Veličanstveni prizor bitke je naglašen snažnim pokretima brojnih figura, konja i konjanika.

Uprkos tome što je oštećen, na Aleksandrovom mozaiku se mogu lako prepoznati dve glavne figure. Portret Aleksandra Velikog koji je prikazan sa valovitom kosom, kao što je utvrđeno u grčkoj umetnosti IV veka pre nove ere, je jedan od njegovih najpoznatijih. On je na čelu svojih trupa i na svom čuvenom konju, Bukefalu, ulazi sa leve strane, fokusirajući pogled na persijskog kralja Darija koji je prikazan u kočijama dok očajnički komanduje svom uplašenom kočijašu da pobegne iz bitke, i proteže ruku da načini nemi pokret prema Aleksandru, ili eventualno posle baci koplje. Kod persijskih vojnika iza njega prisutno je negodovanje.

Pročitano 7325 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci