Odštampajte ovu stranicu
Četvrtak, 03 Septembar 2015 11:02

Kupačica - Hamburg Istaknut

Ogromna skulptura žene koja se kupa, Die Badende, što u prevodu sa nemačkog jezika znači Kupačica, postavljena je 3. avgusta 2011. godine u jezeru Binenalster u Hamburgu, kao reklama britanske kompanije kozmetičkih proizvoda Soap & Glory, koja promoviše "umetnost" kupanja. Njen idejni tvorac, nemački umetnik Oliver Vos pretvorio je jezero u idealno mesto za kupku ove neobične dame.

Skulptura Kupačice je visoka 4 metra, 30 metara duga i teška više od 2 tone. Izrađena je od stiropora i čelika i stabilizovana sa peskom i bovom. Dizajnirana je da izgleda kao lepa žena koja se kupa u vodi, u udobnom stanju mirovanja, sa kolenima usmerenim prema gore. Vide se tri dela skulpture, glava sa kratkom plavom kosom i dva kolena.

Glava plavuše i dva kolena koja vire iz jezera u Hamburgu je do sada izazvala različite reakcije. Neki posmatrači su je opisali kao "suvišni spektakl", dok su drugi smatrali da nosi poruku životne sredine. "Kao da bi plavuša, trebalo jednog dana biti u stanju da ponovo pliva u Binenalsteru", komentarisao je jedan od posmatrača. Oliver Vos je rekao: "Želeo sam da vratim nešto natrag gradu koji mi je toliko dao". "Ogromna nimfa ne znači da izaziva", dodao je Oliver Vos, "želeo sam samo da vas ohrabrim da doživite Binenalster na nov način."

Pročitano 2873 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci