Artnit

Utorak, 25 Avgust 2015 10:53

Crna figura lekitos Istaknut

Jedan od najistaknutijih slikara crnih figura u antičkoj Grčkoj, Amazis prikazuje oko 550-530. godine pre nove ere na maloj keramičkoj posudi, visokoj vazi sa jednom drškom, poznatoj po nazivu lekit (lekithos), koja je služila za čuvanje ulja, tečnih mirisa i drugih tečnosti, žene koje učestvuju u različitim fazama rada na obradi vune.

Izrada tekstila je bila od najvažnijih zanimanja žena u antičkoj Grčkoj. Žene su proizvodile odeću koju je nosio svaki član njihove porodice, kao i drugi tekstil za domaćinstvo. Veštine finog tkanja su bile svedočanstvo o njihovoj radinosti, kao i vrednosti. Tako je i dobra tkalja smatrana za privlačnu, kao i dobru ženu. Homer opisuje Penelope, odanu suprugu Odiseja, zauzetu na svom razboju iz dana u dan.

U centru keramičke posude prikazane su dve žene koje rade na razboju. Žena sa leve strane gura niti potke, dok ih njena pratilja razdvaja štapom. Gotov deo pletenog materijala se savija na vrhu razboja. Sa desne strane razboja, tri žene obavljaju prvi korak, koji se sastoji od merenja vune preuzete iz korpe. Dalje sa desne strane, dve žene povezuju vunu u predivo, dok druge dve stavljaju gotovu odeću na nisku stolicu.

Lekit izgleda kao da povezuje tkanje sa brakom. Odmah iznad razboja, pri vrhu posude, prikazana je žena koja drži svoj veo u znak povezivavanja sa nevestom u grčkoj umetnosti. Vidljive su karakteristične crte stila slikara Amazisa u preciznosti crteža i oštrini posmatranih detalja.

Pročitano 1994 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Crna figura lekitos