Artnit

Ponedeljak, 17 Avgust 2015 11:16

Čengjang - Most vetar-kiša Istaknut

Chengyang, što u prevodu sa kineskog jezika znači Most vetar-kiša, omogućava prelazak preko reke Linsi, završen je 1916. godine i spaja dva manja kineska sela na severu provincije Guangsi. Ovaj tradicionalni most predstavlja pešački prelaz koji štiti od vetra i kiše, ali i mesto za većanja, opuštanje i razmenu ideja.

Čengjang (Chengyang) je most koji je napravljen od drveta i kamena, bez upotrebe eksera. Dug je oko 65 m, a širina prolaza je između 3 m i 4 m. Nalazi se na oko 10 m iznad reke, a postavljen je na nizu kamenih stubova i premošćuje reku sa samo 211 m. Na krajevima mosta se nalaze dve platforme. Ukrašen je rezbarijama i slikama u hodniku i duž krovova 5 paviljona, koji su pokriveni crepom. Most je na 3 sprata i ima 19 verandi, koje gledaju na reku.

Za most se vezuje legenda o zaljubljenom paru koji se šetao mostom, kada je neobjašnjivi vetar "gurnuo" devojku u vodu. Njen dragi nije smeo da skoči zbog visine na kojoj se nalazio. Stajao je na mostu, sav u suzama, a nije znao da je devojku odvuklo kraba-čudovište u vodu koje ju je u tom trenutku ubijalo. Kada se mladić spremao da izvrši samoubistvo, iz reke izleće zmaj, koji je ganut njihovom ljubavlju ubio čudovište i vratio devojku mladiću. Da bi se zahvalili zmaju i sačuvali sećanje na njega, stanovnici okolnih sela su na osnovama tadašnjeg manjeg mosta izgradili ovaj most. Nazvali su ga Cheng Yang Feng Yu Qiao (feng je vetar, yu voda, a qiao most), jer zmaj je mogao da se bori protiv reke i vetra.

Pročitano 2187 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Juli 2020 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Čengjang - Most vetar-kiša