Artnit

Subota, 25 Juli 2015 11:18

Staklena kuća - Nju Kanan Istaknut

Remek-delo američkog arhitekte novijeg doba, Filipa Džonsona je Staklena kuća u Nju Kananu, u američkoj saveznoj državi Konektikat, koju je dizajnirao 1949. godine za sopstvene potrebe. Ova modernistička građevina od stakla, čelika i cigle, čija je unutrašnjost izložena pogledima i danas se smatra za jednu od najlepših, ali i najmanje funkcionalnih kuća na svetu. Zamišljena je više kao umetnički manifest, a manje kao mesto za život, i danas je muzej otvoren za javnost.

Osnovni koncept Staklene kuće Filip Džonson je preuzeo od svog mentora Miesa van der Rohea, koji je dizajnirao slavnu kuću Farnsvort u vreme kada je radio na Kući od stakla. Obe građevine su prizemne, a jedina je razlika u tome što je Van der Roheova kuća podignuta na nosive grede, a Džonson je svoju kuću napravio simetričnom i čvrsto je stavio na zemlju.

Staklena kuća se nalazi na Džonsonovom imanju, na ivici iznad ribnjaka, okružena šumama. Ova prozirna građevina je podržana sa 8 crnih čeličnih stubova na postolju od cigle. Spoljni zidovi su od stakla i čelika ugljene boje, a svetloljubičasti podovi od cigli su podignuti 25 santimetara.

Unutrašnjost Staklene kuće je otvoren prostor, koji je podeljen nizom niskih drvenih ormara od orahovine. Cigleni valjak svetloljubičaste boje, unutar koga se nalazi kupatilo, je jedini deo koji doseže od poda do plafona i nije izložen pogledu posmatrača. Džonson je rekao da je namerno dizajnirao kuću da ne bude udobna, jer su "gosti su kao ribe, treba da traju tri dana najviše".

Na imanju gde se nalazi Staklena kuća Filip Džonson je izgradio još 14 građevina. Gostinska kuća odražava proporcije Staklene kuće, ali je zazidana ciglom, osim malih okruglih prozora sa zadnje strane. U njoj se nalazi kupatilo, biblioteka i spavaća soba sa pozlaćenim lučnim plafonom i debelim tepihom. Kasnije je dodata galerija, koja ima inovativni mehanizam sa rotirajućim zidovima koji drže slike, kao i galeriju skulptura. Tu je i kuća za opuštanje, kao i kuća namenjena čitanju, jer je sam Džonson tvrdio da mu priroda i okolina suviše odvlače pažnju u Staklenoj kući. Poslednje građevine koje su dodate bile su biblioteka i zgrada za prijem, koja je imala crveno-crne, krive zidove.

Pročitano 4053 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 18 Juli 2020 10:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Staklena kuća - Nju Kanan