Artnit

Utorak, 14 Juli 2015 11:45

Plutajuća slavina Istaknut

Plutajuća slavina u Puertu de Santa Mariji Plutajuća slavina u Puertu de Santa Mariji

Plutajuća slavina je veoma popularna fontana, koja je zasnovana na iluziji. Kada se posmatra, izgleda kao da slavina nema oslonac i da slobodno lebdi u prostoru. Nekoliko ogromnih plutajućih slavina se nalazi širom Španije, Belgije, Švajcarske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanadi i u drugim delovima sveta, kao stalna ili privremena instalacija.

Plutajuća slavina misteriozno lebdi iznad bazena ili u bazenu koji se stalno snabdeva vodom koja izlazi iz nje, iz naizgled nigde. Tajna se krije u providnoj cevi koja je sakrivena u središtu vodenog stuba, koji je obično turbulentan i efikasno krije cev iz vidokruga. Kroz nju se voda kreće do samog vrha, a zatim se preliva i pada nazad prikrivajući cev.

U zavisnosti od dimenzija vodene površine, snage pumpe i izbora mlaznice, vodeni mlazevi plutajućih slavina mogu da budu visoki od nekoliko metara do nekoliko desetina metara. Svojom neobičnom vodenom igrom ove fontane danas krase i mirne površine veštačkih ili prirodnih jezera, ribnjaka i drugih voda.

Pročitano 1740 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Plutajuća slavina