Artnit

Petak, 10 Juli 2015 20:35

Džoserova piramida - Stepenasta piramida Istaknut

Prva piramida u starom Egiptu i najstarija potpuno sačuvana kamena građevina je Stepenasta piramida izgrađena pre 4600 godina za faraona Netjeriketa, poznatijeg kao Džoser. Ova piramida se nalazi u nekropoli Sakari, severozapadno od Memfisa, u Donjem Egiptu. Izgradio ju je Imhotep, faraonov vezir i sveštenik, prvi poznati arhitekta i umetnik u istoriji.

Izgradnja Džoserove piramide je započeta oko 2630. godine pre nove ere. Piramida se sastoji od 6 mastaba različite veličine sagrađenih jedna na drugoj, tako da stvaraju oblik sličan stepenicama, kako bi se po egipatskoj religiji faraonova duša popela na nebo da bi se sjedinila sa bogom Raom. Osnova piramide je pravougaona (121 x 109 m), a visoka je oko 60 m. Ispod nje je mreža tunela, duga najmanje 5 km. Postojala su samo jedna uska vrata kroz koja je moglo da se uđe u ovu piramidu.

Džoserova piramida je deo većeg kompleksa grobnice, koji je služio u slavu kulta faraona. Ovaj kompleks se prostire na površni od 15 hektara, a okružen je zidom svetlosti Tura od krečnjaka visokim 10,5 m.

Pročitano 5898 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Septembar 2019 11:35

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Džoserova piramida - Stepenasta piramida