Artnit

Petak, 15 Maj 2015 11:07

Fontana del Porcellino - Firenca Istaknut

Čuvena fontana divljeg vepra Porčelina (Porcellino), što na italijanskom jeziku znači malo prase izlivena je 1633. godine. Bila je postavljena kod palate Piti (Palazzo Pitti), a 1642, premeštena na jednu od najpoznatijih pijaci u Firenci, Mercato Nuovo. 1998. godine je izlivena kopija skulpture divljeg vepra, a original se čuva u muzeju Burdini koji se nalazi u palati Moci (Palazzo Mozzi).

Fontana del Porcellino je delo baroknog vajara Pjetra Take. Skulptura divljeg vepra predstavlja bronzanu kopiju iste mermerne skulpture iz doba helenizma, koja se danas nalazi u galeriji Ufici u Firenci. Ova skulptura veoma realno prikazuje divljeg vepra, a sam vajar je rekao da je držao divljeg vepra u kavezu kako bi ga što realnije prikazao.

U osnovi je fontana del Porcellino osmougaonog oblika, a na njenoj prednjoj strani se nalazi mali bazen gde mlazevi vode padaju iz usta divljeg vepra. Osnova, koja je takođe u bronzi, prikazuje izuzetno realno mesto gde stoji divlji vepar, sa biljkama i životinjama kao što su puževi, kornjače, gušteri, žabe. Sadašnja osnova nije više originalna i nju je ponovo uradio 1897. godine Klemente Papi, a kasnije 1988. godine Ferdinando Marineli.

Veruje se da divlji vepar del Porcellino donosi sreću svakome ko ga pomazi po njušci i stavi novčić kroz njegove čeljusti kako bi pao kroz rešetku ispod u fontanu. Sav novac koji se prikupi namenjen je u dobrotvorne svrhe. Legenda kaže da svako ko pomazi njegovu njušku mora da se vrati u Firencu.

Postoje brojne kopije fontane del Porcellino u svetu. Poznata je kopija ispred bolnice u Sidneju i u dvorcu parka Angjen u Belgiji. Kopije skulpture divljeg vepra se mogu videti širom sveta u Australiji, Danskoj, Kanadi, Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Norveškoj, Monaku, Švedskoj i Španiji, kao i 4 u Velikoj Britaniji i 12 u SAD-u.

Pročitano 5687 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 01 Novembar 2020 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fontana del Porcellino - Firenca