Artnit

Ponedeljak, 04 Maj 2015 11:09

Svetionik u Aleksandriji Istaknut

Ilustracija Svetionika u Aleksandriji Ilustracija Svetionika u Aleksandriji

Svetionik u Aleksandriji, poznat po nazivu Faros, prema ostrvu na kome se nalazio je jedino od sedam svetskih čuda koje je imalo i praktičnu namenu - omogućavao je brodovima bezbedan povratak u Veliku luku Aleksandrije u Egiptu, emitujući svetlost koja se mogla videti na 50 kilometara od same obale. Izgradnju svetionika je započeo Ptolemej I Soter oko 290. godine pre nove ere, a završen je nakon njegove smrti, za vreme vladavine njegovog sina Ptolomeja Filadelfija.

Izgradnja svetionika u Aleksandriji je poverena grčkom arhitekti Sostratu iz Knida, a detaljne proračune za ovu građevinu su uradili naučnici aleksandrijske biblioteke muzeja. Njegova namena je bila da vodi brodove do aleksandrijske luke, a istovremeno da bude simbol prestiža obnavljanja egipatske monarhije. Troškovi izgradnje svetionika su bili veoma visoki. Legenda kaže da se dugo tragalo za građevinskim materijalom za temelj koji bi mogao da se odupre morskoj vodi. Da bi sačuvao svoje ime za nova pokoljenja, Sostrat je krišom uklesao natpis na mermernom zidu svetionika: "Sostrat, sin Dekstifona iz Knida, posvetio ovo bogovima spasiocima pomoraca." Taj natpis je prekrio tankim slojem maltera, iste boje kao i mermer, a odozgo je napisao ime cara Ptolomeja I Sotera.

Podaci o izgledu svetionika u Aleksandriji i načinu njegovog funkcionisanja potiču iz raznih izvora, uključujući i prikaze na starom kovanom rimskom novcu i mozaicima, proučavanje sličnih građevina i opise putnika. Tako se navodi da je bio izgrađen od krečnjaka na steni koja se uzdizala na istočnoj obali ostrva Faros. Prema legendi bio je visok oko 200 metara i sastojao se iz tri nivoa. Najniži nivo je bio u obliku kvadrata, srednji je bio osmougaoni, a najviši kružni. Njegova kupa se završavala sedam metara visokom statuom Posejdona - boga mora. U toku dana pomoću ogledala je reflektovao sunčevu svetlost, a noću je na najvišoj platformi gorela velika vatra, založena drvetom potopljenim u smolu, koja je trebalo da navodi brodove. U spisima savremenika, Straboa i Plinija Starijeg, iznosi se legenda po kojoj je ogledalo korišćeno i za spaljivanje neprijateljskih brodova pre nego što bi se približili luci.

Svetionik na ostrvu Faros kraj Aleksandrije je postojao više od 1500 godina i preživeo udare ogromnih talasa i brojnih zemljotresa. Smatran je najvećim tehničkim dostignućem starog veka, a vekovima i najvećom naseljivom građevinom na svetu. Do danas je ostao najviši svetionik svih vremena i predstavlja poslednje drevno svetsko čudo koje je nestalo sa Zemlje. Arhitektonski, ovaj svetionik je bio inspiracija za mnoge svetionike koji su kasnije izgrađeni duž obala Mediterana i u Španiji. Naziv ostrva na kome se nalazio - Faros, u romanskim jezicima (francuskom, italijanskom, španskom) danas označava svetionik.

Pročitano 3134 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 11 Novembar 2019 11:52

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Svetionik u Aleksandriji