Artnit

Subota, 25 April 2015 11:38

Huan Miro - Žena i ptica Istaknut

Neobična apstraktna skulptura Dona i Ocell, na katalonskom jeziku, što u prevodu znači Žena i ptica Huana Miroa nalazi se u parku u Barseloni, koji nosi njegovo ime. Ova skulptura je deo umetničke trilogije, koja je naručena od Huana Miroa, a trebalo je da poželi dobrodošlicu turistima koji su stizali u Barselonu. To je bila jedna od poslednjih njegovih velikih skulptura, koja je izrađena uz pomoć njegovog prijatelja i saradnika Huana Gardija Artigasa. Završena je 1982. godine, samo godinu dana pre njegove smrti.

Skulptura Žena i ptica je ogromna moderna statua, visoka oko dvadeset dva metra, koja se nalazi na ostrvu usred malog bazena. Prekrivena je glaziranim keramičkim pločicama u svetlim, osnovnim bojama - žutoj, crvenoj i plavoj.

Upotreba osnovnih boja i slaganje nekoliko oblikovnih elemenata u kompoziciju karakteristika je skulpture Žena i ptica. Ova skulptura ima nekoliko elemenata koji su doslovniji, uključujući šešir žene i ptice, dok glavni vertikalni elemenat simbolički predstavlja muške i ženske forme.

Pročitano 5628 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Huan Miro - Žena i ptica