Artnit

Petak, 03 April 2015 10:48

Vetrenjače - Kinderdijk Istaknut

Vetrenjače su jedan od simbola Holandije. Na njih se može naići skoro svuda, bilo na pojedinačne, ili one u većim grupama. Najpoznatije mesto gde se nalazi najveća koncentracija tradicionalnih vetrenjača u Holandiji i u svetu je Kinderdijk, u pokrajini Južna Holandija, na oko 15 km istočno od Roterdama, smešteno na polderu izgrađenom na slivu reka Lek i Noord. U njemu se nalazi 19 vetrenjača, koje su izgrađene između 1500. i 1740. godine.

Da bi se isušio polder Alblasserwaard u mestu Kinderdijk izgrađen je kompleks od 19 vetrenjača koje su pokretale pumpe i otklanjale suvišnu vodu.

Vetrenjače u Kinderdijku su raspoređene u dva suprotna reda formiraju zanimljiv prizor. Najstarija vetrenjača u ovom kompleksu je sagrađena 1521. godine i jedini je poznat primer koji za osnovu ima šupalj stub. Dve vetrenjače su od kamena, izgrađene oko 1760. godine, a nalaze se na polderu Nieuv-Lekkerland. Osam vetrenjača je izrađeno od kamena i cigle na strani reke DeNederwaard 1738. godine i poznate su kao rotirajuće vetrenjače, jer se samo gornji deo vrti na vetru. Osam krovnih vetrenjača na strani reke DeOvervaard sagrađeno je 1740. godine.

Sve vetrenjače iz Kinderdijka u potpunosti rade svake subote tokom jula i avgusta. Jedna vetrenjača je otvorena za posetioce tokom cele godine, a uglavnom je u pogonu.

Godine 1997. kompleks vodenica iz Kinderdijka je stavljen na Uneskovu listu svetske baštine.

Pročitano 3223 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vetrenjače - Kinderdijk