Artnit

Ponedeljak, 30 Mart 2015 10:53

Henri Mur - Ogrnuta zavaljena majka sa bebom Istaknut

Vajar, crtač i grafičar Henri Mur smatra se za najznačajnijeg britanskog umetnika XX veka. Na jednoj od svojih najpoznatih skulptura Ogrnuta zavaljena majka sa bebom iz 1983. godine, koja se danas nalazi u muzeju Geti u Los Anđelesu, prikazana je njegova neiscrpna tema o majci i detetu. Za ovu temu Henri Mur kaže: "Tema je sama po sebi bezvremena i beskrajna, sa toliko mnogo mogućnosti koje u sebi nosi - manja forma u odnosu na veću formu koja štiti manju... Ovo je tako bogata tema, kako sa ljudskog tako i sa kompozicionog stanovišta, da ću je uvek iznova koristiti."

Bronzana skulptura Ogrnuta zavaljena majka sa bebom prikazuje ležeću figuru majke koja nežno ljulja svoje malo dete. Anatomiju njene masivne figure uglavnom prikriva draperija, ali jasno prikazana ruka formira zaštitni prav ugao oko bebe. Oči majke, jedina karakteristika njenog inače praznog lica kao da zure u posmatrača. Bogata, zlatna površina, isprekidana svetlim detaljima i tamnim šupljinama ističe topao, zaštitnički zagrljaj majke. Horizontalne forme šupljina i krivina istovremeno naglašavaju dubinu, i delimično transformišu figuru u svetlucavi talasasti pejzaž.

Skulptura Ogrnuta zavaljena majka sa bebom kombinuje nekoliko tema koje su bile najčešće u umetničkom stvaralaštvu Henrija Mura - zavaljenu figuru, odnos majke i deteta, kao i pejzaž. Uprkos svom interesovanju za zavaljenu figuru kao motiv i u nizu crteža u kasnim 1920-im godinama, gotovo šezdeset godina pre stvaranja ove skulpture, on ne vezuje bilo koje simbolično značenje za nju. Umesto toga, insistira da je zavaljena figura jednostavno formalna poza, koja mu je dozvoljavala da istražuje pitanja forme.

Pročitano 2980 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Mart 2019 12:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Henri Mur - Ogrnuta zavaljena majka sa bebom