Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 09 Mart 2015 11:58

Vrtovi Keukenhof - Lisse Istaknut

Keukenhof je najveći park na svetu sa vrtovima lukovičastog cveća. Njegovo ime znači na holandskom jeziku Kuhinjski vrt, a poznat je i po nazivu Vrt Evrope. Nalazi se blizu mesta Lisse u Holandiji, nekadašnjem lovištu iz XV veka. Vrt kakav je danas osnovao je 1949. godine tadašnji gradonačelnik Lisse, da bi se u njemu predstavljale izložbe cveća holandskih i evropskih odgajivača. Svakog proleća od 1949. godine u njemu se posadi 7 miliona novih lukovičastih cvetova, kao što su lale, narcisi i zumbuli i stvara potpuno novi izgled na osnovu cvetne teme.

Keukenhof zauzima površinu od 32 hektara. Nastao je na mestu nekadašnjeg lovišta i botaničkog vrta holandskog plemića, gde su sakupljane biljke za kuhinju dvora grofice Žaklin. Nakon njene smrti imanje su preuzeli bogati trgovci i od tada je vrt promenio više vlasnika. Sredinom XIX veka je oblikovan kao park u engleskom stilu. Godine 1949. grupa odgajivača lukovičastog cveća je u njemu postavila prolećnu cvetnu izložbu. Otada se ove izložbe menjaju svake godine.

Keukenhof obuhvata mnogo vrtova i 4 velika paviljona unutar njih u kojima se prikazuje raznovrsno cveće i biljke, kao što su najređi kultivari lala, orhideje, ruže, begonije, ljiljani, hrizanteme i druge ukrasne biljke. U sklopu parka se nalazi jezero sa stepenicama od kamena u kome plivaju labudovi, vetrenjača iz XIX veka, dela holandskih umetnika, kao i brojni restorani i kafići.

Keukenhof je otvoren za posetioce jednom godišnje, od sredine marta do sredine maja meseca. U tom periodu ga poseti 800 000 ljudi.

Pročitano 3353 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci