Artnit

Ponedeljak, 19 Januar 2015 12:50

Borobudur - Indonezija Istaknut

Borobudur je najveći budistički hram i jedan od najvećih budističkih spomenika na svetu. Nalazi se oko 40 km severozapadno od Džakarte, u centralnom delu ostrva Java u Indoneziji. Ovaj hram posvećen Budi je i svetilište u koje dolaze budisti iz celog sveta, a godišnje ga poseti preko 2,5 miliona ljudi.

Tačan period gradnje Borobudura nije poznat i ne postoje sačuvani pisani dokazi. Na osnovu proučavanja sanskritskih zapisa ispod reljefa na najnižim nivoima piramide, pretpostavlja se da je izgradnja počela između 750. i 842. godine za vreme vladavine dinastije Sailendra, koja je pripadala Mahajana budizmu. Veruje se da je građen 75 godina pod nadzorom arhitekte po imenu Gunadharma.

Za izgradnju Borobadura je korišćeno oko 55 000 kubika vulkanskih blokova. Građen je u obliku piramide, što je prema shvatanjima budističke filozofije predstavljalo mapu svemira. Osnova hrama je kvadrat, a svaka stranica je duga 123 m. Pre urušavanja je bio visok 42 m, a danas 35 m. Uzdiže se u devet nivoa. Na zidovima prva četiri nivoa, u dužini većoj od 3 km, nalazi se 2672 reljefa koji prikazuju život Bude i principe njegovog učenja, kao i motive iz legendi, što čini hram jednim od najsloženijih budističkih umetničkih dela u svetu.

Na vrhu Borobudura su 3 koncentrične terase, na kojima se nalaze 72 stupe oblika šupljikavih zvona, a unutar svake je po jedna statua Bude. 504 statue Bude, koje su oblikovane tako da izražavaju 6 različitih položaja ruku nalaze se širom hrama. Mnoge su oštećene, obezglavljene. Stupa u sredini hrama nema ni ulaza ni izlaza i veruje se da je sagrađena za čuvanje važnih relikvija.

Borobudur je skoro dva veka bio duhovno središte budizma na Javi. Propadanjem hinduističkog, kraljevstva Mataram, 919. godine centar kulturnog, političkog i verskog zbivanja premešta se iz centralnog u istočni deo Jave. Hodočasnici gube interesovanje i Borobudur pada u zaborav. Vulkanske erupcije i bujna vegetacija oštećuju kamen i najviši delovi se urušavaju, snažan zemljotres 1548. godine, izaziva veće oštećenje Borobudura. Tako je ovo svetilište bilo vekovima pokriveno zemljom, naslagama vulkanske prašine i tropskom vegetacijom i izgledalo kao brežuljak obrastao grmljem i korovom. Tek 1814. godine tadašnji britanski vladar, guverner Jave i osnivač Singapura, Tomas Rafles čuvši priču da se u području Bumisegoro nalaze ostaci velelepnog hrama, pokreće inicijativu za istraživanje terena, ali zbog nedovoljno sredstava je otkopan samo jedan mali deo.

Indonežanska Vlada je podnela Unesku 1955. godine plan za spasavanje Borobudura, uloživši deo kapitala potrebnog za rekonstrukciju. Čišćenje i obnova ovog hrama počeli su 1973, a u potpunosti završeni 1983. godine. Unesko ga je uvrstio u Svetsku kulturnu baštinu 1992. godine.

Pročitano 2699 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 18 Februar 2019 11:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Borobudur - Indonezija