Artnit

Četvrtak, 18 Decembar 2014 12:21

Gothold Efraim Lesing - Laokon Istaknut

Dizajn korica knjige Laokon ili O granicama slikarstva i poezije Dizajn korica knjige Laokon ili O granicama slikarstva i poezije

Kao glavno obeležje grčkih remek-dela u slikarstvu i vajarstvu gospodin Vinkelman smatra plemenitu jednostavnost i mirnu veličinu i u stavu i u izrazu. "Kao što morska dubina", kaže on "ostaje mirna, pa ma koliko da površina besni, tako na figurama Grka izraz i pri svim strastima pokazuje veliku i staloženu dušu.

Ta duša izražava se na licu Laokonovom, i ne samo na licu, i pored najžešćeg stradanja. Bol koji se otkriva u svim mišićima i žilama tela, i za koji nam se čini, i ne gledajući lice i druge delove tela, da ga bezmalo i sami osećamo već i po bolno uvučenom donjem trbuhu - taj bol, velim, ipak se ne izražava nikakvim besom u licu i u celom stavu. On nije nadao dreku, kao što Virgilije opeva svog Laokona; otvor usta to ne dopušta; to je pre prigušeno uzdisanje sa strahom, kao što ga Sadolet opisuje. Telesni bol i duševna veličina razdeljeni su na celi stas figure s istom jačinom i, tako reći, odmereni. Laokon pati, ali pati kao Sofoklov Filoktet; njegovo stradanje ide nam do dna duše: ali mi bismo želeli da stradanje možemo da snosimo kao taj veliki čovek.

Izraz tako velike duše prevazilazi tvorevine lepe prirode. Umetnik je morao veličinu duha koju je utisnuo svom mermeru da oseti u samome sebi. Grčka je imala umetnike i mudrace u jednom licu, i više nego jednog Metrodora. Mudrost je pružala ruku umetnosti i udahnjivala je umetničkim figurama više nego obične duše itd.

Opažanje na kome se to tvrđenje osniva - da se bol u licu Laokonovom ne pokazuje s onim besom koji bi čovek trebalo da očekuje prema njegovoj žestini - potpuno je tačno. I to je neosporno da baš iz toga - u čemu bi poluznalac smatrao da je umetnik ostao ispod prirode, da nije dostigao ono što je u bolu zaista patetično - da, velim, baš iz toga naročito prosijava njegova mudrost.

Iz eseja Laokon ili O granicama slikarstva i poezije

Pročitano 5346 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 27 Mart 2020 11:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Gothold Efraim Lesing - Laokon