Artnit

Subota, 18 Oktobar 2014 12:09

Nacionalna biblioteka - Minsk Istaknut

Nacionalna biblioteka je glavni informacijski i kulturni centar Belorusije i jedno od najvećih zdanja ove zemlje. Nalazi se u glavnom gradu Minsku, u parku na obali reke i ima vidikovac na vrhu sa koga se može posmatrati ceo grad. Prostor ispred nje se koristi za mnoge javne koncerte i izložbe.

Nacionalna biblioteka Belorusije je osnovana Dekretom Veća Komesara, tadašnje sovjetske republike Belorusije, 15. septembra 1922. godine. Odmah po osnivanju bila je Univerzitetska biblioteka Belorusije i glavna biblioteka zemlje.

Današnja Nacionalna biblioteka u Minsku ima novu zgradu koja svojim neobičnim izgledom i formom odudara od svih postojećih, što je čini jedinstvenom u svetu. Njena osnovna arhitektonska komponenta je oblik rombikuboktahedrona, čija je inspiracija nađena u umetničkom delu italijanskog slikara, arhitekte i pronalazača Leonarda da Vinčija. Zgradu su dizajnirali 1989. godine arhitekte Mihail Vinogradov i Viktor Kramarenko, koji su oblik, takozvanog "Beloruskog dijamanta" realizovali kombinovanjem jedinstvenosti i funkcionalnosti. Njena izgradnja je počela 3. oktobra 2002, a službeno je otvorena 16. juna 2006. godine.

Čudesna zgrada Nacionalne biblioteke u Minsku, nalik dijamantu je visoka 72 metara i ima 22 sprata. Gornji deo liči na dijamant, a donji deo čine 3 sprata za administrativno i tehničko osoblje, studente, doktore nauka i sve one koje interesuju katalozi. Sobe u celoj zgradi su međusobno povezane kao krvni sudovi. Najveće sobe su na drugom i trećem spratu.

Kapacitet zgrade Nacionalne biblioteke u Minsku je oko 2000 čitalaca, a dvorana za sastanke ima 500 mesta za sedenje. U njoj se nalazi zbirka od preko 8 miliona primeraka bibliografskih, grafičkih, tekstualnih, zvučnih i jezičkih baza podataka. Ukupna težina knjiga u biblioteci je oko 20 tona.

Nacionalna biblioteka u Minsku simboliše ogromnu vrednost znanja koje čovečanstvo nalazi u knjigama. Istovremeno ona je postala i gradska turistička atrakcija. Pošto je pokrivena staklenim panelima tokom dana svetli na sve strane kao pravi dijamant, a naročito zanimljivo izgleda noću, kada je najprepoznatljivija.

Pročitano 2750 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Januar 2015 12:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Nacionalna biblioteka - Minsk