Artnit

Četvrtak, 21 Avgust 2014 11:45

Amadeo Modiljani - Ženska glava Istaknut

Iako je italijanski slikar Amadeo Modiljani, pre svega poznat kao portretista i slikar ženskih aktova, on je istraživao i kreativne mogućnosti kamene skulpture između 1909. i 1916. godine. Skulptura Ženska glava, nastala između 1910. i 1912. godine, izazvala je veliku senzaciju prilikom prvog predstavljanja na Pariskom jesenjem salonu 1912. godine, i odredila kasniji Modiljanijev slikarski opus. Danas se ova skulpura nalazi u privatnoj kolekciji.

Pod velikim uticajem rumunskog vajara Konstantina Brankušija, koga je upoznao u Parizu 1909. godine, Amadeo Modiljani počinje da vaja skulpture direktno u kamenu. Svojim skulpturama želeo je i da se suprotstavi industrijskom delu francuskog vajara Ogista Rodena. Njegove skulpture su posebno bile inspirisane antičkom Grčkom i afričkom skulpturom, ali takođe odražavaju poznavanje drevne kikladske, sumerske i egipatske umetnosti. Modiljani je eklektički pozajmljivao od afričkih maski, srednjovekovnih duboreza i kambodžanskih skulptura, koji su izgleda predstavljali duhovni izraz koji je želeo da postigne na svojim skulpturama.

Skulptura Ženska glava, isklesana u kamenu, ukazuje na fascinaciju Amadea Modiljanija klasičnim afričkim i etrurskim skulpturama, koje su ga očaravale, pre svega svojim primitivizmom i božanskim prisustvom. Ova skulptura, visine 65 santimetara ima glavu ovalnog lica, kosih očiju, sićušnih usana, dugačkog i tankog nosa i izduženog vrata, i predstavlja karakterističan prikaz žene kod Modiljanija.

Pročitano 4529 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 03 Oktobar 2019 10:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Amadeo Modiljani - Ženska glava