Artnit

Sreda, 21 Maj 2014 16:08

Moneov vrt u Živerniju Istaknut

Jedan od najlepših vrtova na svetu je vrt Kloda Monea u Živerniju, selu udaljenom 80 kilometara od Pariza. Klod Mone je svoj vrt, koji nalikuje na njegove slike stvarao više od četrdeset godina. "Moje najlepše umetničko delo je moj vrt u Živerniju" - govorio je Mone. U ambijentu vrta tražio je inspiraciju za svoja dela. Tu su nastale i čuvene slike lokvanja, koje su obeležile njegovo stvaralaštvo i impresionizam uopšte.

Dok je putovao vozom Klod Mone je ugledao selo Živerni. Oduševljen ovim mestom odlučio je da se preseli i iznajmi kuću u području koje ga okružuje. 1890. godine, posle prodaje četiri slike Mone je imao dovoljno novca da u Živerniju, gde se nastanio još 1883. godine kupi veliku kuću sa imanjem koje je brojnim kupovinama godinama povećavao. Sa ogromnom energijom i oduševljenjem uspeo je da stvori ne samo dom za porodicu, već i svoj cvetni raj. Tu je živeo sa svojom drugom ženom Alis i sa svoje dvoje i njenih šestoro dece.

Klod Mone je imanje podelio u dve celine. U prvoj, isped kuće nalazila se cvetna bašta, po čijoj sredini se protezala centralna staza koju je nazvao Grande Allee, u znak sećanja na Prvu izložbu impresionista 1874. godine. Stvarao je svoj cvetni vrt kao impresionističku sliku, postavljajući paralelne granice prema vrsti i boji, i određivao svakoj biljci odgovarajuće mesto. Naručivao je najrazličitije vrste cveća iz svih delova sveta, tako da je vrt uvek bio u cvetu, bez obzira na godišnje doba. Leje su podsećale na njegovu slikarsku paletu. Do staze je bilo cveće jakih, vibrirajućih i tamnijih boja, a u pozadini vrste cveća blagih i nežnih boja. Plavo cveće ispod krošnji drveća, pojačavalo je prirodu plave boje u senci. Cveće je na Moneovim slikama bilo uglavnom, samo nosilac svetlosti.

Na kraju staze iz vrta, nalazila se velika kapija iza koje je Klod Mone sagradio drugu celinu - vodeni vrt, po uzoru na japanske drvoreze, čiji je čest motiv bio tradicionalni japanski vrt uz vodenu površinu sa mostom. Iz obližnjeg potoka sproveo je vodu preko imanja i izgradio lučni drveni most, sličan mostovima sa japanskih drvoreza, koji nije obojio u japansko crveno, već u zeleno. Taj most izložen suncu, sa žabama koje su skakale u vodu i pticama koje su letele okolo bilo je njegovo omiljeno mesto za slikanje i razmišljanje, i čest motiv na njegovim slikama.

Klod Mone je napravio malu ustavu da bi umirio vodeni tok kroz vrt. Ali, glavnu inspiraciju za njegovo umetničko stvaralaštvo će ipak predstavljati vodeni vrt sa jezercetom. Vrbe, irisi i bambusove trske bili su oko ivica jezerca. Vodu jezerca ispunjavale su jeguljasta trava i alge, a po površini su plutali lokvanji.

Klod Mone je živeo u Živerniju, u kući od čuvene ružičaste fasadne cigle, od 1883. do svoje smrti 1926. godine. On i mnogi članovi njegove porodice su sahranjeni na seoskom groblju.

Od 1980. godine kuća i vrt Kloda Monea pretvoreni su u muzej, koji poseti hiljade turista, posebno u toku leta kada je vrt u cvetu.

Pročitano 9373 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 19 Avgust 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Moneov vrt u Živerniju