Artnit

Petak, 28 Mart 2014 17:43

Topkapi palata - Istanbul Istaknut

Topkapi palata je građena kao sultanski dvor između 1472. i 1478. godine, kada je sultan Muhamed II zauzeo Carigrad. Nalazi se na mestu ispod kojeg se Bosfor spaja sa Mramornim morem i odvaja od Zlatnog Roga. Ime palate, na turskom jeziku Topkapı Sarayı znači Palata topovske kapije, jer je izgrađena na mestu gradskih vrata Konstantinopolja koja su uništena turskim topovima. Bila je sultanska rezidencija tokom čitava četiri veka do preseljenja u novoizgrađenu Dolmabahče palatu, 1853. godine.

Kompleks Topkapi palate je okružen zidovima dugim 5 km i prostire se na površini od 592,600 m². Ona predstavlja klasičan primer otomanske arhitekture palata. Njen kompleks čini nekoliko povezanih zgrada i nekoliko uređenih dvorišta. Zidovi palate su ukrašeni pločicama sa plavo-belim ornamentima.

Na ulazu u palatu sa leve strane, pre glavne kapije nalazi se Crkva Svete Irene, jedini hrišćanski hram u Turskoj koji nikada nije pretvoren u džamiju. "Carska vrata" vodila su do prvog dvorišta u kojem su bile uprava, bolnica, pekara, skladište oružja, državna kovnica, deo riznice. U drugo dvorište, gde je zasedao carski divan i nalazila se riznica vodila su "Vrata pozdrava". "Vrata čednosti" su vodila u treće dvorište koje je bilo namenjeno za sultanovo domaćinstvo, a u okviru koga je bio harem, dom majke sultana, konkubina i žena sultana, kao i članova njegove porodice, uključujući i decu i njihove sluge. U četvrtom dvorištu koje poput terase gleda na Bosfor su bile privatne prostorije i građevine za boravak sultana.

U palati je nekada živelo 4000 ljudi, od samih sultana, njegovih žena i dece, do robinja u haremu, i slugu.

Topkapi palata je puna primera otomanske arhitekture, i u njoj se nalaze vredne kolekcije nameštaja, porcelana, odeće, oružja, štitova, oklopa, otomanske minijature, islamske kaligrafije, ilumirani rukopisi, kao i otomansko blago i nakit. U njoj se čuvaju neke od najvrednijih relikvija iz islamske kulture: ogrtač i mač proroka Muhameda.

U riznici palate se nalazi jedan od najvećih dijamanata na svetu. Pažnju privlače i zlatni presto ukrašen smaragdima, srebrno-zlatna kolevka sa biserima, zlatni svećnjaci ukrašeni dijamantima. Sedef, smaragdi, srebro, zlato sadržani su ne samo u prestolu i nakitu, već i na odeći, oružju, upotrebnim predmetima. Čuven je topkapi bodež koji ima tri velika smaragda kod drške i još jedan koji služi kao poklopac za sat u balčaku. Korice od zlata posute su dijamantima.

Od vremena izgradnje Topkapi palate se konstantno razvijala sa izmenama i dopunama koje su vršene od strane svakog sultana. Njen kompleks se širio, nekoliko puta je obnavljan i dograđivan. 1924. godine pretvorena je u muzej.

Danas je Topkapi palata jedna od glavnih turističkih atrakcija Istanbula. 1985. godine je upisana na Uneskovu listu svetske kulturne baštine, kao "najbolji primer kompleksa palate iz otomanskog perioda".

Pročitano 6438 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Avgust 2019 10:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Topkapi palata - Istanbul