Artnit

Nedelja, 13 Oktobar 2013 17:38

Ala je lep ovaj svet Istaknut

Konstantin Somov - Ljubavnici Konstantin Somov - Ljubavnici

Lirska pesma Ala je lep ovaj svet je jedna od najpoznatih pesama iz ciklusa Đulići Jovana Jovanovića Zmaja. U ovu pesmu utkano je ljubavno osećanje koje se preliva na ceo svet. Ushićenje i snažan zanos pesnika iskazani su kratkim i ubrzani ritmom, istim onakvim kakav je i u običnom izražavanju.

U osnovi pesme Ala je lep ovaj svet je ljubavno osećanje, naraslo do najvišeg stepena. To je ljubavni zanos, ljubavno ushićenje. Ta beskrajna ljubavna sreća nagoveštena je u prva dva stiha, rečima: ala je lep ovaj svet! Osećanje ljubavnog ushićenja ovde je iskazano i uzvikom: ala! U poslednja dva stiha pesnik izražava beskrajnu sreću zbog prisustva svoje drage.

Pesnik niže lepote prirode kojima je okružen sa svojom dragom. Tu su: potok, cvet, njiva, sunce, hlad, Dunav, trava, žbun, pesma slavuja. Priroda je slikana u najlepše doba godine, kada je sva u cvetanju, vedrini, raskoši, razdraganosti - u proleće. Sve u prirodi, i pejzaž i pesma slavuja, dočarava razdraganost i ushićenje pesnika.

Pesnik koristi reči: onde - ovde, tamo - ovde, eno - evo, kojima označava veću ili manju prostornu udaljenost, i na kraju: onde-ovde, što jasno ukazuje na intimnu blizinu dvoje zaljubljenih - zagrljaj. Tako on idući od najbližih slika ka daljima verno slika i ambijent u kome su on i njegova draga, i sve ono što je kraj njih, a i ono što je nešto dalje.

Pesmu Ala je lep ovaj svet Jovana Jovanovića Zmaja odlikuje jednostavna versifikacija, kratki stihovi, pamtljive rime, izvanredna ritmičnost i melodičnost, vesela harmonija. Stih je kratak, od svega tri i četiri sloga, i podseća na žubor, skakutanje ili leptirov let. Pesma deluje prirodno, snažno se doživljava, uzbuđuje, i oplemenjuje i lepotom i snagom osećanja. Taj snažni utisak, to estetičko uživanje Jovan Jovanović Zmaj je ostvario prirodnošću i jednostavnošću izražajnih sredstava, kao i prirodnošću ritma.

Pročitano 15166 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ala je lep ovaj svet