Artnit

Nedelja, 06 Oktobar 2013 19:14

Ofelija Istaknut

Ofelija je lik u potpunosti podređen zahtevima zapleta u drami Hamlet Vilijama Šekspira. Njena uloga u prvom delu drame je da naglasi izolovanost glavnog junaka, a u drugom delu njeno ludilo i smrt unose snažne poetične tonove u ovu dramu. Osobine Ofelije nisu naročito reljefne, ali njena sudbina je značajan deo drame.

Ofelija je kći dvorskog savetnika Polonija. Ona je lepa, mlada, veoma nežna i naivna. Poštuje i voli svog oca i starijeg brata. Istovremena ljubav prema svom ocu i Hamletu izaziva sukob unutar Ofelije. Ofelija je neodlučna i u svom neiskustvu ne može da razume Hamleta. I kada se Hamlet u očajanju, uzbuđen i neuredno odeven, ne znajući šta da radi, upućuje Ofeliji, želeći da mu ona nekako pomogne, ne dobija pomoć. Zbog svoje pokornosti ocu mora da mu uskrati i onu emocionalnu podršku, koju bi mogla da mu pruži i koju on kao da nemo traži kada dolazi u njenu odaju. Ona je prinuđena da odbije čoveka koga iskreno voli, da bi poslušala oca. Po savetu oca, uskraćuje Hamletu pravo da bude kraj nje i odbija njegova pisma. Ofelija je žrtva okolnosti, sluša savete oca, ali i laže da bi ga zaštitila.

Osečajući se prevarenim, podstaknut spletom nepovoljnih okolnosti Hamlet polako i nevoljno potiskuje ljubav prema Ofeliji u sebi. Svoj odnos prema njoj dovodi čak na ivicu grubosti, a njegove reči obavijene plaštom grubosti, nanose bol i njoj i njemu. U nemoćnom, gotovo detinjem besu zbog toga, on je začikava rečima o poštenju i lepoti, tome da ''ako ste pošteni i lepi, vaše poštenje ne bi trebalo da dopusti vašoj lepoti da se druži s njim''. U njegovim rečima upućenim Ofeliji: ''Idi u manastir! Zašto da rađaš grešnike?'' je izražen njegov odnos prema svim ženama. Iako je Hamlet kune blagoslovom, a blagosilja kletvom i prema njoj se ponaša surovo Ofelija mu oprašta.

Ofelija je razapeta između ljubavi prema ocu i Hamletu, i izložena sve snažnijim pritiscima, koji na kraju slamaju njenu krhku ličnost. Patnja je odvodi u ludilo. Na početku svog ludila deli cveće i tačno zna kome koji cvet da da - Hamletovoj majci daje cvet koji simboliše neverstvo. U tom ludilu neočekivano, nasilna smrt prekida i Ofelijin život. Sa ispletenim vencem cveća odlazi na potok, pa kada se htela popeti na vrbu, da na nju obesi svoj venac, prelomila se grana, na koju se bila naslonila, i pala je u vodu zajedno sa cvećem. Ona se prepušta reci i smrti, raširenih ruku, pogleda uprtog u nebo, bez izraza straha i očajanja, usana otvorenih. Ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski kaže: ''Gasi se kao što se miomirisne majske večeri gasi rumen na nebu: to vam je Ofelija.''

Pročitano 47816 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ofelija