Artnit

Sreda, 03 Juli 2013 20:21

Luiđi Pirandelo - Tajna umetničkog stvaranja Istaknut

Ima već mnogo godina da je u službi moje umetnosti (ali kao da je od juče) hitra jedna sluškinjica, a ipak je uvek nova u svome poslu.

Ime joj je Mašta.

Elem, ova moja sluškinjica Mašta imala je, ima tome više godina, rđavo nadahnuće ili zlosrećan ćef da mi dovuče u kuću celu jednu porodicu, ne bih mogao da kažem otkud ju je izvukla, ali koja bi mi, po njenom verovanju, mogla poslužiti za sadržaj veličanstvenog romana.

Koji će pisac ikada moći da kaže kako i zašto mu se neko lice rodilo u mašti? Tajna umetničkog stvaranja jeste samo tajna prirodnog rađanja. Može neka žena, voleći, hteti da postane majka; ali sama želja nije dovoljna, ma koliko bila jaka. Jednog lepog dana osetiće da je majka, ne znajući pouzdano kada se to desilo. Tako i umetnik, živeći, prima u sebe mnoge životne klice, a nikada ne može da kaže kako i zašto mu se u određenom trenutku jedna od klica zavukla u maštu da bi i ona postala živo stvorenje na životnom planu uzvišenijem od promenljivog svakidašnjeg postojanja.

Mogu samo da kažem da se našlo preda mnom, a da ih uopšte nisam tražio, onih šest lica koja se sada vide na sceni, opipljivo živa, toliko živa da sam im čak dah mogao osetiti. Iščekivala su, prisutna tu preda mnom, svako sa svojom skrivenom patnjom a sva sjedinjena rođenjem i spletom uzajamnih sudbina, iščekivala su da ih uvedem u svet umetnosti, načinivši od njihovih ličnosti, od njinih strasti i sudbina, roman, dramu ili bar komediju.

Rođena živa, htela su da žive.

Iz predgovora komedije Šest lica traži pisca

Pročitano 4254 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Luiđi Pirandelo - Tajna umetničkog stvaranja