Artnit

Sreda, 19 Juni 2013 22:08

Branislav Nušić - Hajduci Istaknut

Nisu danas hajduci ono što su bili nekad, u našoj prošlosti. Sad se u hajduke odmeću zli ljudi, koji učine kakav zločin pa bi hteli da izbegnu kaznu, ili oni kojima je teško poštenim radom da teku sebi sredstva za život, pa hoće to da postignu haranjem i pljačkom, ne prezajući ni od zločina.

Priča se kako hajduci, ovi današnji, hoće pogdekad da pomognu i zaštite sirotinju. To ni malo ne može ublažiti rđavo mišljenje o tim ljudima, koje svaki čestiti čovek mora imati. Ako i pruže paru siromahu, krvava je to para, nije blagoslovena, jer je zločinom stečena. Velikodušnost njihova prema sirotinji ne može pokriti njihove grehe, niti im oprati ruke od zločina.

A nekada je to drukče bilo. Nekada su hajduci bili naš ponos, naša odbrana i naša uteha. Nekada su se u hajduke odmetali odvažni ljudi da brane svoju kuću, svoje selo i ceo svoj narod.

Bilo je to u zlo doba, u doba kad je naš narod robovao, patio i stradao. Tada su turski zulumćari zalazili u narod i pljačkali, otimali i poslednji zalogaj hleba; mučili ogolelu sirotinju pa i ubijali nezaštićene. Nisu oni otimali samo novac, već i stoku, i plod, pa čak i decu, te ih odvodili u daleke zemlje, gde su ih na trgovima prodavali kao običnu stoku ili ih prevodili u svoju veru, te ih odrođivali od svojeg doma i od svojeg naroda.

Iz romana Hajduci

Pročitano 5557 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Branislav Nušić - Hajduci