Artnit

Nedelja, 14 Avgust 2022 10:51

Henri Miler - Grad raste kao rak; ja moram rasti kao sunce Istaknut

Dizajn korica knjige Jarčeva obratnica Dizajn korica knjige Jarčeva obratnica

Tako prolaze trenuci, istinski vremenski trenuci bez prostora, u kojima ja sve znam i, znajući sve, tonem u podzemlje bezlična sna.

Između takvih trenutaka, u međuprostorima sna, život uzalud pokušava podići zgradu, ali su mu skele mahnite gradske logike slaba potpora. Kao individuum, kao stvorenje od krvi i mesa, svakog me dana sravne s bezmesnim, beskrvnim gradom čije je savršenstvo produkt same logike i smrt snu.

Rvem se sa smrću koja uništava cijeli ocean i u usporedbi s kojom je moja smrt obična kapljica vode koja će ishlapiti. Da bih svoj vlastiti život uzdignuo makar za djelić milimetra iznad samrtne propasti mora, vjera mi mora biti čvršća od Kristove, mudrost dalekovidnija od mudrosti najvećeg proroka. Moram biti toliko vješt i strpljiv da uobličim ono čega nema u jeziku našeg vremena, jer sve ono što nam je danas jasno, posve je beznačajno. Oči su mi beskorisne jer odražavaju sliku poznatoga. Cijelo mi tijelo mora postati stalna traka svjetla što će se kretati sve brže i brže, a da se nikada ne zaustavi, nikada ogleda, nikada ne jenja. Grad raste kao rak; ja moram rasti kao sunce. Sunce sve dublje i dublje nagriza meso; ono je nezasitna bijela uš koja će već jednom crknuti od ispraznosti. Umorit ću glađu tu bijelu uš koja me podgriza. Umrijet ću kao grad, da bih opet postao čovjekom. Stoga zatvaram uši, oči i usta.

Iz romana Jarčeva obratnica

Pročitano 1158 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Henri Miler - Grad raste kao rak; ja moram rasti kao sunce