Artnit

Četvrtak, 28 Novembar 2019 11:19

Alisa u zemlji čuda Istaknut

Džesi Vilkoks Smit - Ilustracija Alise okružene likovima iz zemlje čuda Džesi Vilkoks Smit - Ilustracija Alise okružene likovima iz zemlje čuda

Engleski pisac i matematičar Čarls Latvidž Dodžson, poznatiji po pseudonimu Luis Kerol je objavio 1865. godine dečje priče koje je pričao kćerkama Henrija Džordža Lidela, svog predstojnika katedre na Okfordu gde je predavao matematiku od 1855. do 1881. godine, pod imenom Alisa u zemlji čuda. Nastavak ovog romana, roman Alisa s one stane ogledala pojavio se 1871. godine. Alisa u zemlji čuda je svojim fantastičnim likovima, igrama reči, elementima nonsensa i zagonetkama postala jedno od najpopularnijih dela fikcije i poslužila kao inspiracija za brojne filmove, pozorišne predstave i balete, kao i bezbroj radova naučne analize.

Roman Alisa u zemlji čuda počinje u realnom svetu, uz obalu reke, gde Alisina sestra čita knjigu. Alisa se dosađuje i penje na drvo gde je hvata san. Ubrzo se pred njom pojavio Beli zec u pantalonama i majici, koji je u ruci držao sat i žurio. Od trenutka kada je Alisa pala kroz zečju rupu sve nemoguće postalo je moguće i tada počinju njene mnoge čudesne avanture, često s potpuno nelogičnim i vrlo čudnim stvorenjima i predmetima koji su bili živi. Alisa se najpre kreće horizontalno sa neobičnim zecom, a put u Svet čuda je vertikalan. Lik Alise neočekivano menja veličinu od početka, okusivši malo čaja postaje manja od mrava, a gricnuvši kolačić naraste veća od kuće. Ona se susreće sa gusenicom koja puši lulu, dva blizanca, školjkom, pticom Dodo, golemom ribom, leptirima koji imaju krila od hleba i maslaca, vojvotkinjom sa bebom koja postaje svinja. Zatim prisustvuje neobičnoj čajanki sa Šeširdžijom, Puhom i Martovskim zecom. Češirski mačak je upućuje gde da ide i ona nailazi na kraljičin vrt u kome su drvo belih ruža bojila u crvenu boju tri baštovana obične karte Sedmica, Petica i Dvojka. Zatim su stigli kralj i kraljica Herc u pratnji vojnika od karata. Igralište za kriket je bilo puno busenja i brazdi, a umesto palica za kriket korišćene su žive ptice flamingosi, a umesto loptica ježevi koji su stalno bežali pa su morali da ih hvataju. Tokom igre kraljica je stalno naređivala pogubljenje skoro svih prisutnih. Kasnije, na kraljičino naređenje, Grifon vodi Alisu da upozna lažnu kornjaču, koja svoje obrazovanje opisuje kao ambicioznost, odvraćanje pažnje, zloupotrebu i ruganje. Nakon zanimljive priče Alisa je pozvana kao svedok na suđenju karti Pub Herc koja je optužena da je ukrala kraljičine kolače. Kralj je bio sudija i ispitivao svedoke, a Alisa je branila Pub Herca i rekla da kolači nisu ukradeni i da se nalaze u posudi ispred njih. Besna kraljica je naredila da se Alisi odseče glava. Ali, Alisa koja je ponovo počela da raste u visinu rekla je da se ne plaši njene vojske jer su oni samo špil karata. Kada je hrpa karata krenula ka njoj, Alisa je vrisnula i probudila se. Pošto se probudila pričala je sestri o snu, a nekoliko godina kasnije prepričavala je deci zanimljive priče o čarobnom svetu.

Luis Kerol određuje Alisu u zemlji čuda kao bajku. Ali, ona se pre može odrediti kao fantastična priča u nonsensnom obliku, koja vodi čitaoca u svet snova i mašte i jača njegovu duhovnost. Kroz nju Luis Kerol naglašava da samo od čoveka zavisi kako će da gleda na pravila.

Pročitano 2576 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Alisa u zemlji čuda