Artnit

Subota, 27 April 2013 22:05

Sima Pandurović - Posmrtne počasti Istaknut

Sima Pandurović je svoj književni rad započeo sa pesmama i odmah se izdvojio među savremenim pesnicima svog doba originalnošću svoje poezije i po temama, i po formi, Njegovo pesničko stvaranje, započeto je u prvoj deceniji XX veka zbirkom pesama Posmrtne počasti, koja spada u najznačajnije srpske pesničke knjige epohe.

Zbirka Posmrtne počasti je prožeta pesimizmom, osećanjima sumornosti, odricanja od života. Sam naslov zbirke nagoveštava nešto što je nestalo, umrlo, čemu se drži opelo. O tom nazivu zbirke poznati pesnik Antun Gustav Matoš kaže: "Ne varam li se, i ove Posmrtne počasti Pandurovićeve su posvećene Nigrinovoj ("Gospođici V. N.") Namijenjene su pokojnici, i otud ne samo njihov malo čudan naslov, no i djelimična sličnost te lirike erotici E. A. Poa, koji pjeva samo pokojnicima."

U zbirci Posmrtne počasti Sima Pandurović gotovo hladno opisuje prizore telesnog i duševnog rasula. U jasnim, preciznim, odmerenim i hladnim stihovima što izazivaju jezu naslikane su vizija grobnog mraka i bolničke tišine. Zato neke kritike i kažu da u njoj pesnik sahranjuje sve redom, pa i voljenu ženu.

Poznati pesnik Antun Gustav Matoš je o zbirci Posmrtne počasti slikovito napisao: "Čitajući dakle te Posmrtne počasti, kao da indirektno čitam uspomene iz jedne od najmučnijih perioda vlastitog života, kada sam za pisanje onesposobio desnicu, životario u groznim i skupim sobama i zadimljenim, nepodnošljivim kafanama, gutao zagrebačke klevete i nalazio u omladini srodne, prijateljske duše, boeme intelektualne sirotane kao usred Latinskog kvarta."

Sima Pandurović je u ovoj zbirci izražavao raspoloženja i osećanja svoga doba i svoga pokolenja. Kritika je veoma oštro reagovala na zbirku pesama Posmrtne počasti. Jovan Skerlić je tekstom Jedna književna zaraza, napao čitavu generaciju da "donose glasove i mirise smrti sa Zapada", a da je Pandurović i pored toga jedan od najtalentovanijih mladih pesnika.

Sima Pandurović se često smatra za jednog od osnivača srpske moderne poezije. Ustalilo se i mišljenje da je njegova poezija sinonim za pesimizam, iako je ta crta obeležje njegove prve zbirke pesama Posmrtne počasti. Kasnije, u njegovoj poeziji preovladava misaona rezignacija.

Pročitano 8981 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sima Pandurović - Posmrtne počasti