Artnit

Petak, 26 April 2013 22:10

Ivan Sergejevič Turgenjev - Sanjin i Đema su voleli prvi put i osećali su sve čari prve ljubavi Istaknut

Dizajn korica knjige Prolećne vode Dizajn korica knjige Prolećne vode

Sanjin je čas išao uporedo sa Đemom, čas malo iza nje, nije spuštao sa nje pogled i nije prestao da se osmehuje. A ona - čas kao da se žurila, čas kao da je zastajkivala. Istinu govoreći, oboje su bili kao omađijani; on beše bled, a ona sva rumena od uzbuđenja.

Ono što su njih dvoje učinili pre nekoliko trenutaka, ono predavanje svoje duše drugoj duši, bilo je tako snažno, i novo i neobično; sve se tako iznenada preokrenulo i promenilo u njihovom životu da nisu mogli doći k sebi i samo su bili svesni vihora koji ih je zahvatio i koji je bio sličan onom noćnom vihoru što ih zamalo nije bacio u zagrljaj jedno drugome. Sanjin je išao i osećao da on čak drukčije gleda Đemu: odmah je zapazio neke osobenosti njenog hoda i njenih pokreta - i, Bože, kako su mu bile beskrajno drage i mile! I ona je osećala da je on tako gleda.

Sanjin i Đema su voleli prvi put i osećali su sve čari prve ljubavi. Prva ljubav je kao revolucija: jednolično pravilan tok određenog života za trenutak je razbijen i srušen, mladost stoji na barikadi, visoko se viori njena svetla zastava i ma šta da je u budućnosti očekuje - smrt ili novi život - ona svemu šalje svoj pozdrav pun oduševljenja.

Iz romana Prolećne vode

Pročitano 6535 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Februar 2020 13:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ivan Sergejevič Turgenjev - Sanjin i Đema su voleli prvi put i osećali su sve čari prve ljubavi