Artnit

Sreda, 24 April 2013 22:02

Građenje mosta u romanu Na Drini ćuprija Istaknut

Mehmed paša Sokolović Mehmed paša Sokolović

U romanu Na Drini ćuprija Ive Andrića most je najistaknutije središte. To je priča o građenju mosta i njegovoj sudbini. Most niče kao priviđenje, i kao čarolija, i kao uspomena, i amanet poturice Mehmed-paše Sokolovića.

Mehmed-pašu Sokolovića su kao desetogodošnjeg dečaka odveli Turci iz rodnog sela Sokolovića zajedno sa drugim bosanskim dečacima u Tursku. Iako je promenio veru, postao carski zet, vojskovođa i državnik svetskog glasa nikada se nije oslobodio traumatičnog dečjeg doživljaja poturčenja. To osećanje nelagodnosti koje je poneo sa sobom sa starošću se javljalo sve češće. Zato on odlučuje da počne gradnju mosta na Drini.

Na čelu odreda za gradnju mosta je Abidaga, nemilosrdan i bezobziran čovek. Radovi na mostu uvlačili su u vrtlog sve živo u kasabi i van nje. Radilo se za platu, a ponekad i na silu. Most se rađao krvavo, teško i izazivao otpor uvek žilave raje. Tako su seljaci počeli da ruše ono što se pravi i proneli glas da to ruši vila. To je izazvalo veliki bes Turaka. Turci hvataju jednog od onih koji ometaju gradnju mosta Radisava, seljaka sa Uništa. Da bi zaplašio raju Abidaga naređuje da se Radisav natakne na kolac. Njegove smrtne muke bez smrti traju dugo. Narod je počeo da proklinje dan kada je počeo da se gradi most i onoga ko ga podiže.

Iza surovih osvajača lebdi dobra volja Mehmed-paše Sokolovića. Umesto Abidage koji je nepoštenje prikrivao velikom revnošću i preteranom strogošću Mehmed-paša Sokolović postavlja Misirbabu koji bez vike i strogoće zapoveda i naređuje. Most nastavlja da se gradi. Ali, njegova gradnja i dalje odnosi ljudske živote. Jedan blok se srušio svom težinom na majstor Antonijevog pomoćnika Arapina, mladog crnca.

I pored pobuna i poteškoća most se izvio nad Drinom, čvrstinom svojih temelja i mlečnom površinom svojih lukova. Na mostu je nikao han, a oko mosta se razvijala kasaba. On je polako postajao živa istorija kasabe. Ulazio je u zenice višegradskih dečaka, u pamćenje i kletvu višegradskih žena, u poslove višegradskih ljudi u dobru želju putnika.

Mehmed-paša Sokolović je poslednji put osetio nelagodnost koja ga je celog života pratila. Tu nelagodnost zauvek je odnela smrt. Njega je kada je ulazio u džamiju ubo teškim kasapskim nožem sulud i odrpan derviš. Njegov most je nastavio da živi.

Pročitano 16572 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 03 Februar 2018 12:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Građenje mosta u romanu Na Drini ćuprija