Artnit

Utorak, 11 Decembar 2018 11:30

Jagnje Istaknut

Vilijam Blejk - Ilustracija pesme Jagnje Vilijam Blejk - Ilustracija pesme Jagnje

Vilijam Blejk je pesmu Jagnje objavio 1789. godine u zbirci Pesama iskustva. Kao i ostale pesme iz ove zbirke, i ova pesma je napisana za pevanje, ali originalna Blejkova melodija danas je izgubljena. Pesma govori o hrišćanstvu i ide u paru sa pesmom Tigar iz iste zbirke sa kojom pruža jači efekat i pogled na religiju koja uključuje ne samo Boga, već i ono zastrašujuće i neshvatljivo.

Pesma Jagnje pisana je u formi pitanja i odgovora. Ona se sastoji od dve strofe, a svaka ima pet rimovanih distiha. Ponavljanje prvog i poslednjeg distiha na početku i kraju obe strofe daje pesmi melodičniji karakter, a samoglasnici doprinose ovom efektu i sugerišu blejanje jagnjeta ili tepajući način dečjeg pevanja.

Prva strofa je pastoralna i deskriptivna. Ona počinje pitanjem deteta, "Janje, ko stvori te?". Dete ispituje jagnje o njegovom poreklu, o načinu na koji se hrani, njegovoj "odeći bajnoj" od vune, njegovom "glasiću lepom".

U drugoj strofi fokus se pomera na apstraktne, spiritualne motive i daje odgovor predstavljen kao slagalica. Jagnje je stvorio Isus Hrist, onaj koji "se zove Janje", i u svojoj blagosti nalikuje i detetu i jagnjetu. Pesma se završava blagoslovom koji dete upućuje jagnjetu: "Janje, Bog nek' čuva tebe."

Hrišćanski simbolizam je sastavni deo potpune analize i razumevanja pesme Jagnje. U pesmi jagnje simbolizuje Isusa Hrista, koji se tradicionalno predstavlja kao jagnje i tako se ističu hrišćanske vrednosti blagosti, pokornosti i spokoja. Slika deteta takođe je povezana sa Isusom Hristom. U Jevanđeljima se on posebno zauzima za decu, a biblijski opisi njegovog detinjstva prikazuju ga ranjivim, osetljivim i nesposobnim za prevaru.

Pročitano 2923 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jagnje