Artnit

Sreda, 12 Septembar 2018 10:39

Pas i njegova senka Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Pas i njegova senka, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Pas i njegova senka, iz 1919. godine

Pas i njegova senka je poznata basna antičkog grčkog pisca Ezopa. Ona se često naziva i Pas i njegov odraz, a na njenu starost ukazuje aluzija u delu antičkog grčkog filozofa Demokrita iz V veka pre nove ere. Opisujući besmislenu želju čoveka za većim posedovanjem, umesto njegovog zadovoljstva onim što se ima, Demokrit koristi izraz "kao pas u Ezopovoj priči".

U basni Pas i njegova senka, pas koji nosi ukradenu kost, komad mesa ili sira, gleda dok prelazi potok i vidi sopstveni odraz u mirnoj vodi kao u ogledalu. Pohlepni pas je mislio da je video pravog psa koji nosi nešto bolje. Pošto nije bio svestan da je to bio njegov sopstveni odraz, a ne drugi pas, on otvara usta da laje na "drugog" i tako pada ono što je nosio. Tako je on tog dana ostao gladan zbog svoje pohlepe. Moralna pouka basne je: Ne treba čeznuti za onim što ne možemo imati, već treba da budemo zadovoljni onim što imamo. Ako niste zadovoljni zbog onoga što imate, na kraju možete izgubiti sve.

Lafonten daje svoju verziju basne Pas i njegova senka. U njegovoj verziji, pas napada svoj odraz i pada u vodu. Dok se bori da pliva do obale, on gubi i "senku i hranu".

Pročitano 17434 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Pas i njegova senka