Artnit

Subota, 28 Juli 2018 10:29

Lav i zec Istaknut

Ilustracija basne Lav i zec Ilustracija basne Lav i zec

Basna Lav i zec antičkog grčkog pisca Ezopa bavi se problemom pohlepe i željom da se ima više nego što nam treba. Iz ove basne on izvodi moralnu pouku da čovek uvek treba da iskoristi priliku koja mu je pri ruci. Dositej Obradović je preveo basnu i napisao naravoučenije kojim kritikuje lakomost.

Dok je tražio nešto za ručak, gladni lav je video zeca koji je spavao u žbunju. On je mogao lako da ga uhvati, ali istog časa malo dalje opazio je krupnog jelena koji mu se učinio primamljivijim i potrčao za njim. Zec, uplašen bukom se probudio i pobegao. Nakon dugog gonjenja lav nije mogao da uhvati jelena i vratio se da bi pojeo zeca. Kada je zaključio da je zec takođe pobegao, rekao je: "Eto ti moje pameti, hoću jelena, neću zeca!"

Dositej Obradović u svom naravoučeniju vezanom uz basnu Lav i zec naglašava da ništa ne treba želeti preko mere, jer "ko traži veće, izgubi iz vreće". Zato da čovek ne bi bio na gubitku treba uvek da proceni najbolju alternativu u svakoj situaciji i da je nekada malo, ali sigurno, bolje nego nesigurno obilje.

Pročitano 5733 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 15 Juli 2019 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lav i zec