Artnit

Sreda, 17 April 2013 21:36

Proljeća Ivana Galeba Istaknut

Dizajn korica knjige Proljeća Ivana Galeba Dizajn korica knjige Proljeća Ivana Galeba

Najznačajnije delo Vladana Desnice je roman Proljeća Ivana Galeba (1957), koje je nastajalo skoro više od dvadeset godina, prema njegovim rečima još od 1936. godine. Ovaj roman je sinteza viđenja i shvatanja života Vladana Desnice, i u njemu su filozofsko i poetsko postali jedinstvena i nerazdvojna celina. Mozaičku, lirsku strukturu romana povezuju sećanja glavnog junaka, Ivana Galeba, za vreme njegovog boravka u bolnici između dva proleća.

Ivan Galeb je pedesetogodišnji muzičar iz bogate dalmatinske porodice koja je izgubila svoje bogatstvo kada je on odrastao. Usamljen, prikovan za krevet u provincijskoj bolnici, nakon operacije, na rubu smrti, ali i sa tračkom nade da će ipak ozdraviti i ponovo doživeti svetlost punog sunčanog dana preispituje svoj život i traži mu smisao. On se nostalgično seća svoje prošlosti, intenzivno razmišlja o njoj, zapisuje svoja razmišljanja. Seća se detinjstva i minulih proleća, evocira trenutke u kojima je najintenzivnije živeo unutrašnjim životom, mladost posvećenu umetnosti, a život mu je bio u znaku svetlosti i proleća.

U svojim sećanjima Ivan Galeb se stalno kreće između dobra i zla, između svetla i tame, prolaznosti i večnosti, radosti i tuge. On shvata da se život sastoji od smenjivanja jednog i drugog, i da sve to čini u stvari "predivo našeg života"; predivo od onoga što je prolazno i neponovljivo. Sećanja i razmišljanja Ivana Galeba omeđena su tamom i svetlošću. Na početku romana on izlazi iz tame, a na kraju romana vraća se u svetlost. On izlazi iz bolnice u sunčan dan, jedno novo proleće. Roman Proljeća Ivana Galeba, Vladana Desnice nosi u sebi univerzalnu simboliku koja naglašava svet i čoveka, i sve ono što se javlja između njih. U njemu su isprepletana dva pola stvarnosti: tuga i nada - simboli smrti i proleća. Iako roman zrači gorčinom i pesimizmom, ipak šalje mudru poruku čoveku da izađe iz uskih okvira jednostranog posmatranja života i tako ostvari sebe i ispuni svoj život.

Pročitano 8301 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Proljeća Ivana Galeba