Artnit

Četvrtak, 14 Juni 2018 10:42

Franc Kafka - Osnovna misao pri pokušaju obe ženidbe bila je sasvim konkretna: osnovati domaćinstvo, postati samostalan Istaknut

Dizajn korica knjige Pismo ocu Dizajn korica knjige Pismo ocu

U pogledu mog pokušaja ženidbe mogao si mi odgovoriti na neka pitanja. To si i učinio: Ti nisi mogao imati mnogo poštovanja prema mojoj odluci kada sam dva puta raskidao veridbu sa F. i dva puta se ponovo mirio, kada sam Tebe i majku dva puta uzaludno odvlačio u Berlin zbog veridbe i tako dalje. Sve je to tačno, ali kako je došlo do toga?

Osnovna misao pri pokušaju obe ženidbe bila je sasvim konkretna: osnovati domaćinstvo, postati samostalan. Misao koja je Tebi bila simpatična, ali, ona se u stvarnosti ispunjavala tako kao u dečjoj igri, u kojoj jedan drži ruku drugoga i čak je vuče i pri tome govori: "Dakle idi, idi. Zašto ne ideš?" Ono što se u našem slučaju svakako time komplikovalo je to što si Ti to "idi" mislio oduvek iskreno, pošto si me Ti, isto tako oduvek, ne znajući to, već prema Tvojoj prirodi zadržavao ili tačnije pritiskao.

Obe devojke su bile slučajno, ali izuzetno dobro odabrane. Ponovo još jedan znak Tvog potpunog neshvatanja je to što si verovao da sam se zbog plašljivosti, oklevanja i sumnjičenja odlučio jednim pokretom za ženidbu, otprilike zbog oduševljenja nekom bluzom. Oba ta braka postala bi mogo više razumni brakovi ukoliko se kaže da sam dan i noć, prvi put godinama dugo, drugi put mesecima, sve svoje misaone snage usmerio na taj plan.

Ni jedna od te dve devojke nije me razočarala, već sam to ja uradio i jednoj i drugoj. Moje mišljenje o njima i danas je isto kao i kada sam hteo da ih oženim.

Takođe, nisam pri drugom pokušaju ženidbe potcenio iskustvo prvog pokušaja, dakle, nisam bio nepromišljen. Slučajevi su bili sasvim različitit, upravo su mi rana iskustva u drugom slučaju, koji je bio pun izgleda, mogla dati nadu. O pojedinostima ne želim ovde da pričam.

Iz knjige Pismo ocu

Pročitano 2384 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Franc Kafka - Osnovna misao pri pokušaju obe ženidbe bila je sasvim konkretna: osnovati domaćinstvo, postati samostalan