Artnit

Ponedeljak, 15 April 2013 20:40

Gospa Nola Istaknut

Dizajn korica knjige Gospa Nola Dizajn korica knjige Gospa Nola

Najbolja zbirka pripovedaka Isidore Sekulić, Kronika palanačkog groblja je obeležena fatumom prolaznosti i smrti. Njeni junaci su snažne ličnosti koji pobeđuju u mnogim životnim borbama, ali se njihov život završava porazom pred smrt i zaboravom. U ovoj zbirci se posebno izdvaja pripovetka Gospa Nola.

Pripovetka Gospa Nola sažima i opisuje život krepke, kršne žene, Nole poreklom iz Hercegovine. Još u ranoj mladosti, gospa Nola se izdvajala od ostalih devojaka po svom fizičkom izgledu. Bila je muškobanjasta, pomagala ocu i družila se sa muškarcima, kojima je bila najbolja prijateljica. Svog muža Tošu je očarala svojim stavom i karakterom, i zato ju je oženio. Kada se udala nije se uopšte promenila. I dalje je bila skromna, ozbiljna, stabilna, istinoljubiva, ali postala je još vrednija i plemenitija. Pomagala je crkvi, sirotinji, svojim radnicima.

Gospođa Nola nije mogla da se ostvari, ali zato se trudila da pomogne drugima i njihov život učini srećnijim. Pošto nije imala dece, odgajala je tuđu, nezbrinutu decu. Ona im je omogućila sve i brinula se za njih kao da su joj rođeni. Taj njen trud se nije isplatio. Nijedno od njene posvojčadi nije pronašlo svoj pravi životni put i postiglo nešto u životu. Samo je Švaba Hans koga je ona skoro protiv volje prihvatila, iako najslabiji, najneugledniji među njima, iako je od svih najmanje obećavao, samo je on našao svoj put i postao nešto. Nije se ni isplatilo ni sve što je činila u životu da bi porodicu svog muža spasila od neizbežne propasti. Svoj život je posvetila drugima i proživela ga za njih, ali joj niko nije vratio istom merom i niko se nije žrtvovao za nju.

Pripovetka Gospa Nola Isidore Sekulić govori o promašenosti života, ali ipak ne odzvanja fatalistički, već iskreno humanistički. Ona govori o prolaznosti koja ne može da poštedi nikoga, pa ni takve jake ličnosti, kao što je bila gospa Nola. Priča o gospa Noli je uvek aktuelna, jer govori o večnim temama, o čoveku i životu uopšte.

Pročitano 34336 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gospa Nola