Artnit

Četvrtak, 01 Mart 2018 11:35

Slikarka Zima Istaknut

Alfons Muha - Zima Alfons Muha - Zima

Duh detinjstva provedenog u prirodi Brankovine se odražava u pesmama i bajkama Desanke Maksimović. Ona u bajci Slikarka Zima oslikava prirodu i zbivanja u njoj u toku zime, predstavljajući zimu kao slikarku i čarobnicu koja svima čini život lepšim i toplijim.

Kompozicija bajke Slikarka Zima čvršća je od kompozicije usmenih bajki. U njoj se prepliću proza i poezija.

U bajci Slikarka Zima pošto nije ništa mogla posebno da daruje deci, Zima je preko leta smislila da im noću naslika po prozorima puno srebrnih šuma, zverčica i kuća. Ona se kreće po svetu da raznese darove deci. Svojom studenom četkicom ukrašava prozore. Kada bi mahnula jedanput četkicom, na prozoru se stvarao srebrni list, paprati ili sleđena jelova grančica, kada bi mahnula drugi put ukazivala bi se sleđena reka koja kao da teče ispod vrba pod snegom, a treće mahanje četkicom stvorilo bi dvorac sav od biljura u kome umesto svetiljaka sijaju srebrne zvezde.

Pošto se Zima pročula svojim slikama po selima i gradovima kada bi deca saznala da dolazi izlazila su joj daleko u susret. Ona im je dobroćudno dozvoljavala da se valjaju i skaču po skutovima njene bunde, jer čim bi ih iscepali i isprljali, veoma brzo su nicali drugi novi. Kada je predveče stigla u neko selo, pokucala je na prozor, a pošto su deca spavala šarala je po oknu šapćući kako će naslikati borove i grane, na koje će sleteti ptice i dvorove u koje će ući srebrnasta vila. Ostavljala je sliku na prozoru, da bi se deca radovala kada se sutra probude, a zatim polazila dalje. Usput je ispunila molbu vrta i pokrila ga levim skutom svoje haljine, ukrašavala prozore druge kuće, poklanjala "malo svoje odećice bele" jelama. Ona je želela da islika što više prozora i da što više dece obraduje. Ujutru su deca zaticala na prozorima srebrne slike koje je noću išarala Zima. Deca nisu stigla da dovoljno uživaju u njima, jer su brzo nestajale, neke je otopilo Sunce, neke vatra u peći, a na neke su deca naslonila noseve i svojim dahom ih izbrisala.

Pročitano 19717 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 04 Januar 2019 14:26

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Slikarka Zima