Artnit

Nedelja, 07 April 2013 21:41

Vojislav Popović - Mark Tven i Nikola Tesla Istaknut

Nikola Tesla je imao 14 godina i tek završio nižu realnu gimnaziju u Gospiću. Tada se teško razboleo. Bolest je bila vrlo ozbiljna i roditelje bacila u pravo očajanje, jer su i lekari gubili nadu da će ozdraviti. Zato su dozvolili da mu se ispunjava svaka želja.

Jedna od prvih bila je da zatraži knjige za čitanje. Doneli su mu nekoliko knjiga iz gradske biblioteke. To su bile pripovetke velikog američkog pisca Mark Tvena, prevedene na nemački jezik. Kako je počeo da ih čita, toliko su ga zanele u oduševile da je "potpuno zaboravio na svoje beznadežno stanje". Možda je baš i to delovalo spasonosno, jer je ubrzo bolest krenula nabolje.

Docnije, u Americi, Tesla se upoznao sa Mark Tvenom. Susret je bio vrlo dirljiv. Tesla mu je ispričao o svojoj bolesti iz detinjstva i spasonosnom dejstvu onoga što je pročitao u njegovim knjigama. Čuvenom piscu smeha zasvetlele su suze u očima. Otada, ove dve velike duše postale su vrlo bliske jedna drugoj. Tven je sve do smrti održavao prijateljske veze sa Teslom. Posećivao je njegovu laboratoriju i izbliza pratio nastajanje nekoliko velikih pronalazaka.

Iz knjige Nikola Tesla

Pročitano 6341 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Vojislav Popović - Mark Tven i Nikola Tesla