Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 25 Septembar 2017 11:32

Vlati trave Istaknut

Samjuel Holijer - Naslovna strana knjige Vlati trave Samjuel Holijer - Naslovna strana knjige Vlati trave

Zbirka Vlati trave, koja ruši granice poetske forme i ima čak i prozni oblik nastajala je od 1850. godine, a Volt Vitmen će je menjati i usavršavati do svoje smrti. Prvo izdanje zbirke koje je sam finansirao bilo je odštampano u lokalnoj štampariji u pauzama kada radnici nisu imali posla. Knjiga sa zlatnim slovima na koricama na kojima je pisalo Vlati trave i umesto imena stajao samo gravirani portret Vitmena delo Samjuela Holiera, slika “običnog“ čoveka u pantalonama i košulji, sa rukama na kukovima i šeširom na glavi zamišljenog pogleda, objavljena je u Njujorku u julu 1855. godine. Ova zbirka nije doživela očekivano interesovanje kod domaće publike i ono što joj je nedostajalo, po mišljenju nekih od kritičara bile su primese umetnosti.

Kada je prvi put objavljena zbirka Vlati trave je imala 95 strana, od kojih je samo predgovor imao 10. Ona je sadržala 12 neimenovanih pesama, od kojih su prvih 6 nosile naziv Vlati trave, a ostalih 6 nisu imale naziv. U središtu zbirke je paradoksalni i mnogoznačni simbol - trava. Za Volta Vitmena trava je biljka koja svedoči o nepobedivosti i neuništivosti života i “jednolični hijeroglif“ koji raste svuda, ne bira sebi društvo, ne postavlja uslove, ne traži negu. Trava je istovremeno za njega i simbol smrti, “lepa i neošišana kosa grobova“, a takođe govori i o besmrtnosti.

Kada su Volta Vitmena pitali šta za njega predstavljaju Vlati trave, rekao je: “Pokušaj… naivne muževne, odane, kontemplativne, čulne, zapovedničke ličnosti da unese u literaturu ne samo sopstvenu čvrstinu i osionost, nego i sebe samog-sopstveno telo i oblik-razotkrivenog, nehajnog prema uzorima, bezobzirnog prema uzdržljivosti i prema zakonu, i neobaveštenog, kako to na prvi pogled izgleda, o svemu što je izvan njegovog, neobuzdano voljenog zavičaja… (…) Vlati trave… bile su uglavnom… pokušaj… da se jedna LIČNOST, ljudsko biće (ja glavom, u drugoj polovini XIX veka u Americi) slobodno, potpuno i iskreno opiše. Ne bih mogao da pronađem nijedan sličan opis ličnosti koji bi me zadovoljio u današnjoj literaturi…

Posle smrti Volta Vitmena zbirka Vlati trave je doživela 8 izdanja kroz koje je rasla, proširivala se i menjala, a poslednje izdanje iz 1891. godine je imalo skoro 400 pesama. Osnovne osobine poezije, kao što su forma i sadržaj ostajale su iste i podjednako neobične, posebno za XIX vek. On uvodi u poeziju slobodni stih koji ne sadrži ni rimu, ni fiksiran metar ni druga uobičajena versifikacijska sredstva. Ovaj slobodni stih, iako nije bio originalan, jer se javlja početkom XVII veka u prevodu Biblije na engleski jezik predstavlja krajnje ostvarenje romantičarske zamisli organske forme, oblika koji treba da potiče iz samog dela i da izrazi njegovu posebnost.

Pročitano 2403 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 24 Juli 2021 20:40
Stefan Tanasijević

Najnovije: