Artnit

Ponedeljak, 21 Avgust 2017 20:37

Gi de Mopasan - Male pariske ljubavi Istaknut

Pjer Ogist Renoar - Devojka sa belim šeširom Pjer Ogist Renoar - Devojka sa belim šeširom

Ali ja se upoznadoh, na ulici s jednom devojčicom koja je radila u jednoj radnji.

Vi znate kakve su te male pariske ljubavi. Idete tako nekog dana u školu i sretnete negde usput mladu osobu sa puštenim viticama niz leđa, kako se šeta pod ruku sa prijateljicom pre no što ode na rad. Izmenjaju se pogledi i vi osetite onaj mali potres koji može da vam zada oko izvesnih žena.

Divna je to stvar u životu, to brzo fizičko dopadanje koje nikne pri prvom susretu, ta laka i fina zavodljivost kojoj podlegnete pri samom doticaju sa bićem rođenim da vam se dopadne i da ga volite. Šta mari da li ćete ga voleti malo ili mnogo. U njegovoj je prirodi da odgovara potajnoj ljubavnoj želji vaše prirode. Još prvi put kad ugledate to lice, ta usta, tu kosu, taj osmeh, osetite kako njihova draž prodire u vas, osetite kako vas prožima neko blaženstvo i kako vas, ka toj nepoznatoj ženi, goni buđenje neke još nejasne nežnosti. Ko da je u njoj neki poziv kojem vi odgovarate, neka privlačnost koja vas mami, čini vam se da je odavno poznajete, da ste je već negde videli, da znate šta misli.

Sutradan, u isto vreme, prođete istom ulicom. Opet je vidite, naiđete i idućeg dana. Pa onda malo porazgovarate. I ljubav pođe svojim tokom, pravilnim kao u kakve bolesti.

Iz priče Gazdarica (zbirka priča Priče o ljubavi)

Pročitano 2722 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 01 Juni 2019 10:10

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Gi de Mopasan - Male pariske ljubavi