Artnit

Četvrtak, 02 Mart 2017 12:16

Andrej Platonov - Sve na svijetu živi i podnosi ništa ne shvatajući Istaknut

Aleksandar Antonov - Ilustracija romana Iskop Aleksandar Antonov - Ilustracija romana Iskop

Pošto je izgovorio ove riječi, Voščev se udaljio od nadzornikove kuće cijelu vrstu i tek onda sjeo na ivicu jaruge. Osjetio je sumnju u svoj život i nemoć tijela bez istine - nije se mogao više naprezati i ići drumom ne poznavajući uređenje svijeta, kao ni to čemu teži. Voščev je, izmoren razmišljanjem, legao u prašnjavu travu kraj puta, bilo je sparno, duvao je vjetar, negdje tamo u selu čuli su se pijevci - sve se predavalo smjernom opstanku, samo se Voščev izdvojio i utihnuo.

Mrtav, opao list ležao je uporedo sa glavom Voščeva, donio ga je vjetar izdaleka i sada mu je samo ostajalo da se smiri na zemlji. Voščev je podigao suhi list i sakrio ga u tajni pretinac svoje vreće gdje je čuvao razne stvari nesretnog i nepoznatog porijekla. "Bio si bez smisla u životu - uz oskudno saosjećanje pretpostavio je Voščev - ostani ovdje a ja ću saznati zašto si živio i umro. Kako nikome nisi potreban a vučeš se po cijelome svijetu, bar da te ja sačuvam i pamtim."

- Sve na svijetu živi i podnosi ništa ne shvatajući - rekao je Voščev ukraj puta, pa se digao da pođe okružen opštim trpeljivim življenjem. - Kao da je neko pojedinačno, ili nekoliko njih, izvuklo iz nas uvriježeno osjećanje i uzelo ga sebi.

Išao je putem do iznemoglosti ali je Voščev vrlo brzo slabio, čim bi se njegova duša prisjetila da je prestala spoznavati istinu.

Vrsta - mjera za dužinu, iznosi 1,06 km. 

Iz romana Iskop

Pročitano 2597 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Avgust 2019 11:23

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Andrej Platonov - Sve na svijetu živi i podnosi ništa ne shvatajući