Artnit

Petak, 17 Februar 2017 12:36

Čarls Bukovski - Mislim da nam treba malo sreće i malo glamura i malo snage da nastavimo Istaknut

Bili Čajldiš - Pijanica Bili Čajldiš - Pijanica

A šta nije besmisleno?

BUK: Ono što nije besmisleno je period u međuvremenu, čekanje između seksa i ljubavi - suočavanje s onim kvalitetnim što je preostalo - tada ne smeš biti ogorčen. Moramo postati dobri s onim što je ostalo u nama, s onim što je ostalo kad se više ne osećamo dobro. Drugim rečima, da ostanemo celi iako stvari ne funkcionišu. Mislim da nam treba malo sreće i malo glamura i malo snage da nastavimo. Hemingvej je to zvao "hrabrost u vreme nevolje".

Snaga znači da nastavimo kada je sve loše. To znači da nastaviš dalje kada je sve tako besmisleno da nema smisla živeti dalje. Ne obraćaš se Bogu, niti ideš u crkvu. Suočiš se sam i nastaviš. Ako ne misliš da je to snaga, bejbi... to je ipak snaga. Umesto pobeći negde, posegnuti za nečim, za Bogom, ženom, drogom, jednom večeri uspeha, na noć, na nedelju, na godinu, na ceo život; ljudi ne mogu da izdrže da bi potpuno spoznali šta ustvari jesu.

Znam da mrzite to pitanje, ali zar alkohol nije takođe bekstvo?

BUK: Znao sam da ćeš to reči. Zato sam ga izostavio! Ali vidiš, alkohol je tako prijatan bog. Dozvoljava ti da izvršiš samoubisvo i probudiš se ponovo i ubiješ se ponovo. Ima nekog trajanja u ubijanju alkoholom. Droge su brze; ako veruješ u Boga, onda si u svakom slučaju kompletno mrtav, zato što si svo razmišljanje prepustio nekom drugom. Drugim rečima, ne odustaješ odmah potpuno. Odustaješ pedalj po pedalj dok se možda nešto malo bolje ne dogodi. A ja to radim od svoje četrnaeste godine. I sad vozim BMW, živim u velikoj kući, imam pun frižder vina, ti me intervjuišeš, stvari izgledaju bolje, ali ja znam da nisu. Znam da su potpuno iste: promenile su oblik, ali su i dalje veoma loše. I uvek će biti.

Iz knjige 14 intervjua

Pročitano 3301 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 27 Maj 2020 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Čarls Bukovski - Mislim da nam treba malo sreće i malo glamura i malo snage da nastavimo