Artnit

Subota, 24 Decembar 2016 21:11

Božićna priča Istaknut

Dizajn korica knjige Božićna priča Dizajn korica knjige Božićna priča

A Christmas Carol in Prose, Being a Ghost Story of Christmas, A Christmas Carol, što se često prevodi sa engleskog jezika kao Božićna priča, a u nekim izdanjima i Božićna pesma je jedan od najpoznatijih romana Čarlsa Dikensa. Ovaj roman je sa ilustracijama Džona Leha prvi put objavljen 19. decembra 1843. godine i postigao veliki uspeh, a i danas je jedna od najpopularnijih božićnih priča.

Čarls Dikens je počeo da piše roman Božićna priča u septembru 1843. godine, kako bi dobio novac da otplati dug. Knjiga je završena za šest nedelja, a poslednje stranice su napisane početkom decembra. Dikens je kasnije napisao da je on kako se priča odmotavala "plakao, smejao se, i opet plakao" i da je "razmišljajući o tome šetao mračnim ulicama Londona, petnaest do dvadeset milja, mnogih noći kada su svi trezveni ljudi već davno otišli u krevet".

U središtu romana Božićna priča je škrt, sebičan direktor Londonske banke Ebenezer Skrudž u čijem srcu nema mesta za nežnost, saosećanje i milosrđe. On ne dozvoljava korišćenje dovoljno uglja za zagrevanje, ne dozvoljava službeniku da koristi slobodan dan za Božić, mrzi ljude koji su srećni i Božić i ne želi da ga provede sa porodicom svog nećaka.

Skrudžu u posetu dolazi duh njegovog pokojnog poslovnog saradnika Džejkoba Marlija i upozorava ga da promeni svoj život, jer je i on sam osuđen da nosi ogroman lanac vezan za blagajnu koji je sebi skovao tokom života i žali što nije učinio dobra dela. Pri tome ga duh upozorava da i on može da doživi sličnu sudbinu, i najavljuje mu posete trojice duhova: duha prošlih, sadašnjih i budućih Božića. Posle poseta ovih duhova Ebenezer Skrudž shvata da će umreti sam i bez ljubavi, i da ima moć i novac da pomogne onima oko njega i moli za novu šansu. On se budi u svom krevetu na Božićno jutro, odlučan da promeni svoj život tako što će biti velikodušan i pun ljubavi prema svojoj porodici, zaposlenima i siromašnima.

Pročitano 3335 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Božićna priča