Odštampajte ovu stranicu
Subota, 17 Decembar 2016 12:26

Kada smo se rastali Istaknut

Frensis Vederburn Vebster Frensis Vederburn Vebster

Lirska ljubavna pesma Kada smo se rastali, Džordža Gordona Bajrona je prvi put objavljena 1816. godine. Sam Bajron je tvrdio da je napisana 1808. godine, kako neki istraživači veruju da bi zaštitio identitet svoje dame iz pesme, Frensis Vederburn Vebster, "nesrećno udate žene bliskog prijatelja" sa kojom je imao tajnu ljubavnu vezu.

Pesma Kada smo se rastali je podeljena u četiri strofe i svaka od njih ima osam stihova. Pisana je u prvom licu i svaka strofa govori o različitim vizijama ljubavnog rastanka, koje daju osećaj bola i tuge.

Pesma Kada smo se rastali počinje sumornim tonom očaja koji će karakterisati celu pesmu. Ovo osećanje očaja izazvano je rastankom pesnika sa voljenom osobom i obeleženo ćutanjem i suzama i skoro slomljenim srcima. Njena reakcija je leden i bled obraz, i još ledeniji poljubac koji predskazuju tugu. Druga strofa nastavlja osećaj slutnje koji se budi u pesniku sa jutarnjom rosom, "jezi na mom čelu". On veruje da je jeza bila "upozorenje na ono što je sada osećao". Njegova voljena je slomila sve zavete, a zvuk voljenog imena donosi sramotu i njoj i njemu. Ime voljene se prenosi i u treću strofu kao nepoznato i ono je samo mrtvo zvono u njegovom uhu. On se pita zašto mu je bila toliko draga, i zna da će dugo žaliti za njom. Četvrtom strofom, pesnik odražava njegov odnos sa voljenom. Oni su se sastali "tajno" i zato mora žaliti "u tišini". Ono što žali je što bi voljena mogla da ga zaboravi. Tako se pesnik pita kako će pozdraviti svoju voljenu kada je sretne posle mnogo godina. I zna da će to učiniti ćutanjem i suzama.

Pročitano 2528 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Novembar 2020 12:00
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci