Artnit

Ponedeljak, 05 Decembar 2016 11:45

Preobražaj Istaknut

Dizajn korica knjige Preobražaj Dizajn korica knjige Preobražaj

Pripovetka Preobražaj Franca Kafke je jedna od najzagonetnijih pripovetki u istoriji književnosti. Odlomak iz ove pripovetke Kafka je pročitao prijateljima u novembru 1912. godine, a ona je prvi put objavljena u oktobru 1915. u književnom časopisu Die Weißen Blatter, a knjiga je štampana dva meseca kasnije.

Pripovetka Preobražaj počinje neobičnom, neprijatnom, šokantnom rečenicom: "Kad se Gregor Samsa jednog jutra prenuo iz nemirnih snova, ugledao je sebe u postelji pretvorenog u ogromnu bubu." Ali, ova rečenica je napisana veoma jednostavno tako da čitalac smatra da je to savršeno običan događaj, nevolja koja bi mogla zadesiti bilo koga. Ostatak priče je ispričan hronološki u sličnom običnom stilu, i bavi se uglavnom sa teškoćama kroz koje Gregor Samsa mora da prođe u svom novom stanju, posebno emocionalno, jer trpi socijalnu izolaciju i brutalan odnos ljudi kao prema svakom pojedincu koji je bez svoje krivice doživeo promene. Nagon malograđanske porodice Gregora Samsa u svakodnevnom životu opstanka ne ostavlja prostor za prihvatanje njegove različitosti i njena osećajnost i obzirnost s vremenom blede. Tako i tužan rasplet zbog smrti sina insekta koji je najzad uginuo ne donosi tugu i kajanje, već samo olakšanje. Porodica nastavlja život kao da se ništa nije dogodilo, a materijalnom siromaštvu dodaje duhovno, jer je odlučila da pretvori kćer Gretu, koja se rascvala u lepu devojku u udavaču. Franc Kafka se posredno pita da li je to naša zajednička budućnost.

Tema pripovetke Preobražaj može biti veoma zastrašujuća, ali to je priča koja može da prodre u najdublja osećanja čitalaca. Jednostavna što se tiče jezika, stila i strukture, ova pripovetka je postigla najveću složenost u svojoj ideji. U njoj se otvara ključno pitanje o položaju pojedinca u svetu koji se pokorava nekom naizgled alogičnom mehanizmu, a život čoveka odvija kao ružan i mučan san u savremenoj građanskoj sredini lišenoj topline, duhovnosti, bliskosti i ljubavi.

Pročitano 3145 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Preobražaj