Artnit

Petak, 09 Septembar 2016 10:47

Lav i miš Istaknut

Poznatu basnu Lav i miš napisao je antički grčki pisac Ezop. Tema ove basne je prijateljstvo i i zahvalnost. Posebno se naglašava da nijedan čin dobrote, bez obzira koliko bio mali, nije nikad uzaludan. Jer, i mali prijatelji mogu dokazati da su zaista veliki prijatelji u nevolji.

U basni Lav i miš, miš slučajno vidi lava koji spava u šumi. On se nepromišljeno, penje na njega i hvali se kako miševi ne treba da se plaše lenjih lavova. Ali, kada se lav slučajno probudio, hteo je da pojede miša. Miš moli za svoj život tvrdeći da će jednog dana biti u stanju da pomogne lavu. Iako misli da je to smešno, lav pušta miša da ide, jer smatra da je miš veoma mali zalogaj za njega. Nekoliko dana kasnije, lava zarobljavaju lovci i vezuju ga velikom mrežom za drvo. Miš je čuo njegovu uzaludnu riku i glođe kroz mrežu zarobljenog lava, a zatim ga oslobađa od napada lovaca.

Zaplet u basni Lav i miš je podsetnik na način na koji treba da se odnosimo prema drugima i kako ćemo biti tretirani zauzvrat. Pouka ove basne je sledeća: I najmanji prijatelj može biti koristan.

Pročitano 36916 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Lav i miš