Artnit

Ponedeljak, 29 Avgust 2016 21:03

Šarl Bodler - Bilo gde izvan sveta Istaknut

Romain de Tirtoff - Putovanje snova Romain de Tirtoff - Putovanje snova

Ovaj život je bolnica u kojoj svaki bolesnik želi da promeni krevet. Jedan je nervozan što se pati pored peći, a drugi misli da će mu bolje biti pored prozora.

Izgleda da mi je bolje svugde gde me nema; i ovo pitanje premeštanja je ono o kojem neprestano raspravljam sa svojom dušom.

Reci, moja dušo, jadna obmanuta dušo, da li razmišljaš o putu i životu u Lisabonu? Mora da je toplo tamo, a ti bi bila življa i od guštera. Kažu da obala je od mermera i da ljudi mrze zelenilo pa su počupali svo drveće. - Ah! Postoji i predeo koji bi ti se dopao; predeo sav od svetlosti i svetlucavog kamenja, i tečnih ogledala da se u njima ogledaš!

Moja duša ništa ne odgovara.

Pošto voliš mir tako mnogo, dok se misleći krećeš, da li bi volela da pođeš i živiš u Holandiji, zemlji koja sreću donosi? Možda bi se zabavila u toj zemlji, čijim si se slikama tako često divila u muzejima. Šta kažeš na Roterdam, ti koja voliš šume jarbola i brodove vezane duž kuća?

Moja duša ostaje nema.

Možda bi ti se slađe osmehivala Batavia? Tamo ćemo pronaći duh Evrope ovenčan lepotom tropa.

Ni reči, da nije moja duša umrla?

Da li si toliko onemoćala da se zadovoljavaš samo sopstvenom srećom? Ako je tako, hajde da odemo u one zemlje koje nose pečat smrti. Razumeo sam, jadna dušo, pakujemo se za Torneo. Hajde još dalje da odemo, do udaljnog kraja Baltika, još dalje od života, ako je moguće. “Hajde da se ulogorimo na Polu!“ Tamo sunce koso pada na zemlju i spora promena svetlosti i mraka onemogućava raznolikost i povećava monotoniju - bolje išta nego ništa. Tamo se možemo dugo kupati među senkama, dok će Aurora Borealis, da bi nas zabavila, s vremena na vreme slati svoje rumene krugove, kao odraze vatrometa pakla.

I tada, konačno se moja duša oglasi, i mudro povika: “Nije važno gde, nije važno gde, sve dok je izvan sveta!“

Pročitano 4719 puta
Više iz ove kategorije « Ptica Ratar »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Šarl Bodler - Bilo gde izvan sveta