Artnit

Petak, 19 Avgust 2016 11:00

Rejmond Karver - "Snovi su ono iz čega se budimo" Istaknut

Anri Matis - San Anri Matis - San

Ona prinosi ruku i gleda je. - Ma šta kažete? - Sleže ramenima. Ponovo mi daje ruku. Ima još nešto da mi kaže. - Jednom, kada sam bila u srednjoj školi, referent za školska pitanja zamolila me da dođem u njenu kancelariju. Zvala je tako sve učenice, jednu po jednu. "O čemu sanjate?" pitala me. "Šta zamišljate da ćete raditi za deset godina? Dvadeset godina?" Bilo mi je tada šesnaest ili sedamnaest godina. Bila sam još dete. Nisam znala šta da odgovorim. Sedela sam kao mutava.

Ona je tada bila u mojim sadašnjim godinama. Mislila sam da je stara. Stara je, rekla sam u sebi. Njen život je već upola završen. I osećala sam da znam nešto što ona nikad nije znala. Tajnu. Nešto što niko ne treba da zna ni da govori o tome. Nisam ništa rekla. Samo sam zatresla glavom. Mora da me je otpisala kao glupu. Ali, nisam ništa mogla da kažem. Da li shvatate? Mislila sam da znam stvari o kojima ona nema pojma. Sada, kada bi mi postavili isto pitanje, o snovima i slično, rekla bih im.

- Dušo, šta biste im rekli? - Uzela sam joj drugu ruku. Ali, prestala sam da radim. Samo je držim i čekam da čujem dalje.

Pomera se napred u stolici. Pokušava da izvuče ruku.

- Šta biste im rekli?

Uzdahnula je i zavalila se nazad. Pušta da joj držim ruku. - Rekla bih: "Snovi su ono iz čega se budimo." To bih im rekla. - Ispravlja nabore na suknji. - To bih rekla ako bi me neko pitao. Ali, niko ne pita. - Ispušta ponovo uzdah. - Je l' treba još dugo?

Iz priče Uzda (zbirka priča Katedrala)

Pročitano 3087 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Novembar 2018 12:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Rejmond Karver - "Snovi su ono iz čega se budimo"