Artnit

Sreda, 29 Juni 2016 18:14

Dejvid Herbert Lorens - Maskerada je postala ideal, da bi se otrovala stvarnost Istaknut

Zlo! Tajna snaga zla. Vidjela ju je cijelo vrijeme u pojedincima, u društvu, u štampi. Nalazilo se je i u socijalizmu i boljševizmu: isto zlo. Ali boljševizam je pravio zbrku među formama života, zato, obori ga!

Pokušaj fašizam. Fašizam će površinu života održati netaknutom, i utoliko bolje provoditi potkopavanje. Utoliko bolja zabava. Nikad ne izazivaj krv. Neka krvarenje bude unutarnje, nevidljivo. A čim se fašizam slomi, a slomit će se svakako, jer sve zlo dovodi do sloma - onda ga obori! S užitkom, obori ga! Čovječanstvo je nalik na konja kojeg jaše starac, glatko obrijan, zao jahač. To je utjelovljeno zlo - glatko izbrijano i lažno lijepo, zlo koje jaše na čovječanstvu pored mrtve zmije do konačnog sloma.

Čovječanstvo nije više svoj vlastiti gospodar. Jaše ga lažno lijepi demon prividnog poštenja i skrivene prijevare, u igri izdaje, izdaje, izdaje! Zadnji od bogova naše ere je svemoćni Juda.

Ljudi izigravaju djela poštenja, pobožnosti, požrtvovanja. Ali tajno su zauzeti potkopavanjem, izdajom. Upravljaju sve svoje podmukle, zle želje protiv svake pozitivne strane života. Maskerada je postala ideal, da bi se otrovala stvarnost.

Priroda uništava na svom putu, obara jedno stablo da bi podiglo drugo. Ali idealno čovječanstvo htjelo bi da ukine smrt, da se množi milijun na milijunu, da podiže grad nad gradom, da spasi svakog živog parazita, dok prirast samog života ne nabrekne do užasa. Ali nastavite sa spasavanjem života, jezovite armije idealnog čovječanstva! U isto vrijeme potajno, pokvareno, svom snagom potkopajte stvaranja prirode, izdajte ih s poljupcem za poljupcem, uništavajte ih iznutra, sve dok ne budemo imali samo nabreklu gnjiloću naših preopterećenih života. Ali igra neka se nastavlja. Nitko više neće napraviti onako grubi ispad kao što su napravile Njemačka ili Rusija.

Iz romana St. Mawr

Pročitano 2297 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Dejvid Herbert Lorens - Maskerada je postala ideal, da bi se otrovala stvarnost