Artnit

Subota, 25 Juni 2016 11:10

Alfred Tenison - Orao Istaknut

Arčibald Torbern - Zlatni orao Arčibald Torbern - Zlatni orao

Alfred Tenison, jedan od najznačajnijih pesnika engleske viktorijanske ere, je kao mladić putovao Pirinejima, planinskim vencem na granici Francuske i Španije. U svom dnevniku, on beleži da je obližnja dolina Kotret njegovo omiljeno mesto. U ovoj dolini na Pirinejima mogao je da vidi orlove i druge ptice grabljivice kako kruže iznad njega. U kratkoj pesmi Orao, koja je prvi put objavljena 1851. godine stvara jednu preciznu sliku ptice, koja sa velike visine gleda dole na more.

Pesma Orao sastoji se od dve strofe, sa po tri stiha. Ona se fokusira na jednom usamljenom orlu u divljini, i ima dublje simboličko značenje.

Pesma Orao počinje isticanjem surovih i neobično oblikovanih kandži orla, u kojima "nosi stene slom". Ptica se drži za stenu sa svojim kandžama. Ona je veoma visoko, na mestu gde nijedna životinja, a ni čovek ne može stići. Usamljena ptica, bliska suncu daleko od civilizacije, "u krugu svoda traži dom", stvarajući savršen prizor u pozadini. Dok orao gleda sa svoje stene more se kreće ispod njega. Odjednom kao munja iz neba, on se ustremi nadole.

Alfred Tenison u pesmi Orao odnos između čoveka i prirode razmatra suptilno. More, nebo i planine su elementi prirode. More i nebo simbolišu slobodu, a u okviru takve neograničene slobode, zidovi planine, osim pružanja zaštite ograničavaju slobodu čoveku, za razliku od ptice koja može da leti iznad svega. Orao može da leti u bilo kom pravcu, ali kada se simbolički razmatra orao kao čovek, on pada sa litice. Tenison tako slavi prirodu i stavlja je iznad čoveka.

Pročitano 2986 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 24 Novembar 2020 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Alfred Tenison - Orao